Vyprážané šišky so škoricovým cukrom, medom a kyslou smotanou
Čo budete potrebovať?
MnožstvoIngrediencie
400g
múka polohrubá, výberová30g
droždie čerstvé200g
Mlieko 1,5 %70g
cukor krupica5g
soľ kamenná50g
žĺtky30g
rum70g
maslo 82 %80g
citrón (na kôru)500g
olej (na smaženie)350g
kyslá smotana100g
cukor krupica0,2g
vanilkový struk, čerstvý200g
med lúčny1g
škorica mletá100g
cukor krupicaPostup prípravy
Príprava kvásku (cca 5 minút):
1. Kvások si pripravíme tak, že z droždia, cca 40 g múky, 1 g cukru a trochy vlažného mlieka vymiešame zmes konzistencie krupicovej kaše.
2. Vzniknutú hmotu, prikrytú utierkou, ponecháme na miernom teple (cca 35 °C) vykysnúť.
3. Kvások následne použijeme na prípravu cesta.
2. Vzniknutú hmotu, prikrytú utierkou, ponecháme na miernom teple (cca 35 °C) vykysnúť.
3. Kvások následne použijeme na prípravu cesta.
Príprava cesta (cca 40 minút):
1. Do misy preosejeme múku, pridáme žĺtky, rozpustené maslo, zvyšnú časť cukru, rum, nastrúhanú citrónovú kôru, soľ a vykysnutý kvások.
2. Postupne prilievame vlažné mlieko a vypracujeme vláčne, polotuhé cesto (asi 15 minút).
3. Vareškou musíme cesto dvíhať, aby sa do neho dostal vzduch. Správne vypracované cesto sa nelepí na steny misy ani na varešku.
4. Cesto mierne posypeme múkou, prikryjeme utierkou a necháme na teplom mieste vykysnúť.
2. Postupne prilievame vlažné mlieko a vypracujeme vláčne, polotuhé cesto (asi 15 minút).
3. Vareškou musíme cesto dvíhať, aby sa do neho dostal vzduch. Správne vypracované cesto sa nelepí na steny misy ani na varešku.
4. Cesto mierne posypeme múkou, prikryjeme utierkou a necháme na teplom mieste vykysnúť.
Príprava šišiek (cca 45 minút):
1. Akonáhle je cesto vykysnuté, vyklopíme ho na pomúčenú dosku a mierne prepracujeme.
2. Cesto si odvážime na pravidelné diely s váhou 30 g.
3. Z jednotlivých dielikov vytvarujeme šišky a opäť ich necháme vykysnúť na posypanej doske.
4. Vykysnuté šišky vyprážame v predhriatom oleji do zlatistej farby. Počas vyprážania ich obraciame. Aby sme mali istotu, že sú šišky vysmažené, odporúčame usmažiť si najskôr takzvanú skúšobnú a rozrezaním sa presvedčiť, či je skutočne hotová.
5. Ešte teplé šišky obaľujeme v škoricovom cukre, ktorý si pripravíme z krupicového cukru a mletej škorice.
2. Cesto si odvážime na pravidelné diely s váhou 30 g.
3. Z jednotlivých dielikov vytvarujeme šišky a opäť ich necháme vykysnúť na posypanej doske.
4. Vykysnuté šišky vyprážame v predhriatom oleji do zlatistej farby. Počas vyprážania ich obraciame. Aby sme mali istotu, že sú šišky vysmažené, odporúčame usmažiť si najskôr takzvanú skúšobnú a rozrezaním sa presvedčiť, či je skutočne hotová.
5. Ešte teplé šišky obaľujeme v škoricovom cukre, ktorý si pripravíme z krupicového cukru a mletej škorice.
Príprava dipu (cca 5 minút):
1. Do pohára lyžičkou vložíme med.
2. Pomocou cukrárskeho vrecka s trubičkou pridáme k medu cukrom a vanilkovou dreňou ochutenú kyslú smotanu.
2. Pomocou cukrárskeho vrecka s trubičkou pridáme k medu cukrom a vanilkovou dreňou ochutenú kyslú smotanu.
Servírovanie:
1. Predohriaty tanier mierne pocukrujeme škoricovým cukrom.
2. Do stredu vložíme šišky a pohárik s kyslou smotanou.
2. Do stredu vložíme šišky a pohárik s kyslou smotanou.
Tipy kuchára:
1. Pri príprave kvásku si musíme dať pozor, aby sme nemali mlieko horúce, nedali do neho príliš cukru alebo soli. V týchto prípadoch kvások nevykysne.
2. Ak máme domáci robot, cesto zamiesime v robote, najlepšie na rýchlosť 1.
3. U kysnutých ciest je dôležité dosiahnuť pri miesení mäkké, vláčne, pružné, hodvábne, nelepiace sa cesto polotuhej konzistencie. V závislosti na obsahu lepku v múke (ktorý sa viaže na tekutinu) sa môže stať, že uvedené množstvo tekutiny v recepte je príliš vysoké alebo Vám nebude stačiť. Preto tekutinu pri miesení cesta prilievame postupne a hmatom občas pritom sledujeme, či sme už dosiahli potrebnú konzistenciu.
2. Ak máme domáci robot, cesto zamiesime v robote, najlepšie na rýchlosť 1.
3. U kysnutých ciest je dôležité dosiahnuť pri miesení mäkké, vláčne, pružné, hodvábne, nelepiace sa cesto polotuhej konzistencie. V závislosti na obsahu lepku v múke (ktorý sa viaže na tekutinu) sa môže stať, že uvedené množstvo tekutiny v recepte je príliš vysoké alebo Vám nebude stačiť. Preto tekutinu pri miesení cesta prilievame postupne a hmatom občas pritom sledujeme, či sme už dosiahli potrebnú konzistenciu.