Veľkonočný baránok
Čo budete potrebovať?
MnožstvoIngrediencie
300g
polohrubej múky250g
cukru krupice5
žĺtkov5
bielkov2
celé vajcia20g
vanilkového cukru1
citrón na šťávucitrónová kôra
maslo na vymazanie formy
práškový cukor na posypanie
2
hrozienok (na oči)Postup prípravy
Krok 1
Cukor, celé vajcia, žĺtky a vanilkový cukor vymiešajte do peny. Potom pomaly pridajte citrónovú šťavu, citrónovú kôru a múku. Dôkladne premiešajte, aby sa všetky ingrediencie spojili.
Krok 2
Zo všetkých piatich bielkov vyšľahajte tuhý sneh a opatrne vmiešajte do cesta.
Krok 3
Formu na baránka vymažte maslom a dôkladne vysypte polohrubou múkou. Cesto vlejte do vymazanej formy pár milimetrov pod okraj, aby vám nevybehlo, a formu vložte do rúry predhriatej na 200 °C (teplovzdušnej na 180 °C).
Krok 4
Baránka pečte zhruba 40 minút, cesto vám krásne rozvonia. O tom, či je dobre upečený, sa presvedčíte pomocou špajle – ak ju vytiahnete čistú, cesto je hotové.
Krok 5
Formu vyberte z rúry a ešte horúcu zabaľte do vlhkej utierky. Baránka vyklopte až po tom, čo úplne vychladne – predídete tak jeho poškodeniu.
Krok 6
Na záver baránka posypte práškovým cukrom a z hrozienok mu urobte oči.