Vegánsky jablkový koláč
Čo budete potrebovať?
MnožstvoIngrediencie
225g
RAMA 100% rastlinná alternatíva masla310g
viacúčelovej hladkej múky, bezlepkovej3PL
studenej vody, alebo podľa potreby viac2PL
Štipka soli4x720g
jablká zbavené jadierok, nakrájané na tenké plátky2
jablká na ozdobu95g
kryštálového cukru (hnedý alebo kokosový cukor)20g
kukuričného škrobu alebo kukuričnej múky2-3PL
citrónovej šťavy a kôry2ČJ
mletej škorice1ČJ
mletého muškátového orieška1PL
javorového sirupu1PL
vodyPostup prípravy
Krok 1
V stredne veľkej mise zmiešajte všetky ingrediencie na cesto a rozdeľte ho na polovice. Obe polovice zabaľte alebo umiestnite do vzduchotesnej nádoby a nechajte oddychovať aspoň 30 minút.
Krok 2
Na prípravu plnky si premiešajte všetky ingrediencie v jednej miske a nechajte odpočívať.
Krok 3
Rúru predohrejte na 180 °C. Misku na koláč vymastite trochou Ramy 100% rastlinnou alternatívou masla.
Krok 4
Na pomúčenej ploche, pomocou valčeka rozvaľkajte jednu polovicu cesta na tenký kruh o hrúbke cca 5 mm.
Krok 5
Cesto vložte do misky na koláč tak, aby Vám pokrývalo i vyvýšené okraje. Zvyšok prebytočného cesta odrežte.
Krok 6
Cesto poprepichujte vidličkou a následne na cesto navrstvite všetky kúsky jabĺk (a prebytočnú šťavu).
Krok 7
Na pomúčenej doske rozvaľkajte zvyšnú polovicu cesta na tenký kruh a prikryte tým navrstvené jablká. Zvyšok prebytočného cesta odrežte.
Krok 8
Na vrch znovu navrstvite nakrájané jablká.
Krok 9
V pohári zmiešajte javorový sirup a vodu a potrite tým jablká a neupečený koláč.
Krok 10
Koláč pečte cca 1 hodinu, kým nie je povrch zlatistý a jablká sú jemné a trošku chrumkavé.