Torta s thajskou bazalkou

Torta s thajskou bazalkou
Čas prípravy1 hod
NáročnosťVeľmi ľahká
Počet porcií12

Čo budete potrebovať?

MnožstvoIngrediencie
2
vajcia
120g
múčkový cukor
1
bal. vanilkový cukor
1/2
lyžičky kurkuma
1/2
lyžičky kardamom
1
lyžička nastrúhaný čerstvý zázvor
50ml
kokosové mlieko
50ml
olej
80g
hladká múka
20g
kokos
1
bal. prášok na pečenie (kypriaci prášok)
1
štipka soľ
250ml
smotana na šľahanie
250g
mascarpone
1
hrsť lístky čerstvej thajskej bazalky
múčkový cukor podľa chuti
kôra z jednej limetky
veľká hrsť vykôstkované čerešne, alebo čerstvé maliny
1
plátok želatína
500ml
smotana na šľahanie
150g
mascarpone
200g
marakujové pyré
5
plátkov želatina
múčkový cukor podľa chuti
50g
práškového cukru

Postup prípravy

1. Začnem tým, že si rozdelím vajíčka na žĺtky a bielky.
2. Žĺtky vyšľahám s múčkovým cukrom, vanilkovým cukrom, kurkumou, kardamómom a zázvorom do hladkej peny. Pridám kokosové mlieko a olej. Vo vedľajšej miske zmiešam múku, kokos, kypriaci prášok a štipku soli a jemne vmiešam do žĺtkovej peny.
3. Bielky vyšľahám do tuhého snehu a spojím s cestom. Pripravím si malú tortovú formu o priemere 10 – 12 cm, vymažem maslom a dôkladne vyložím papierom na pečenie (aj zo strán).
4. Do formy nalejem cesto, vložím ju do predohriatej rúry na 180 °C a pečiem približne 20 minút. Po upečení nechám vychladnúť.
5. V miske si nechám v troške studenej vody napučať plátok želatíny.
6. Do kastrólika dám ovocie a nechám pomaly zahriať, aby mi pustilo trochu šťavy. Stiahnem z ohňa a primiešam plátok želatíny.
7. Ovocie so šťavou pokladiem na tesno do rovnakej tortovej formy, v ktorej som piekla korpus. Vložím do chladničky a chladím, kým nestuhne.
8. Pripravím si krém z thajskej bazalky – v miske začnem šľahať 250 ml smotany na šľahanie a akonáhle mi začne hustnúť, pridám mascarpone. Šľahám dotuha.
9. V mixéri si rozmixujem na jemné pesto bazalku, ktorú pridám spoločne s nastrúhanou limetkovou kôrou do krému. Krém osladím cukrom podľa chuti a preložím do cukrárskeho sáčku.
10. Pokračujem s prípravou marakujového krému – v miske si opäť nechám v troške studenej vody napučať plátky želatíny. Marakujové pyré privediem k varu, odstavím a primiešam doň vyžmýkané želatínové plátky. Nechám vychladnúť na izbovú teplotu.
11. Medzitým si vyšľahám 500 ml smotany na šľahanie a pridám k nej mascarpone a cukor. Do zmesi prilejem marakujové pyré a dobre zamiešam. Krém bude tekutý, ale nebojte sa, v chladničke potom stuhne.
12. Upečený korpus si rozdelím na dve rovnaké polovice. Prvú polovicu potriem trochou bazalkového krému a položím naň stuhnuté ovocie. Na ovocie potom cukrárskym sáčkom nanesiem ďalšiu vrstvu bazalkového krému a pritlačím druhú polovicu korpusu. Navrch ešte príde jedna ďalšia vrstva bazalkového krému.
13. Teraz budem potrebovať ráfik, alebo obvod z tortovej formy o väčšej veľkosti než je samotný korpus. Hrany formy potriem trochou masla a oblepím ju zvnútra cukrárskou fóliou (dá sa tiež využiť euroobal, ktorý sa nastrihá na potrebné pruhy a potom sa nalepí na hrany).
14. Doprostred formy vložím tortu s bazalkovým krémom a kraje vyplním pripraveným marakujovým krémom. Tým zalejem aj celú bazalkovú tortu. Dám do chladničky vychladnúť cez noc.
15. Druhý deň odstránim ráfik (tortovoú formu) a odlepím z torty fóliu. Tortu ozdobím podľa fantázie.
Pre vás
ZÍSKAJTE METRO KARTU
Objavujte viac ako 30 tisíc produktov pod jednou strechou  pre profesionálov a všetkých milovníkov jedla.
Získať  METRO kartu
METRO NEWSLETTER
Nenechajte si ujsť informácie o novinkách, akciové ponuky, tipy  pre vaše nákupy alebo trendy a inšpiratívne recepty.
Chcem odoberať newsletter
Cake
Ďalšie recepty s dezertmi
Objavte ich
Všetky naše recepty
Objavte ich
Všetky položky v sortimente
Objavte ich