Slivkový džem s balzamikom
Čo budete potrebovať?
MnožstvoIngrediencie
1 000g
sliviek500g
želírovacieho cukru (2 : 1)40ml
brandy60ml
tmavého balzamikového octu1
tobolka vanilky2
anízu1
pomaranč (chemicky neošetrený)Postup prípravy
Krok 1
Slivky nakrájame na malé kúsky a vložíme do hrnca spolu s anízom, vanilkovou dreňou i prázdnou tobolkou.
Krok 2
Pridáme pomarančovú šťavu, brandy, balzamikový ocot a želírovací cukor a všetko pozvoľna privedieme do varu.
Krok 3
Na miernom plameni povaríme približne 5 – 10 minút, potom vyberieme tobolku vanilky a aníz.
Krok 4
K zmesi pridáme nastrúhanú pomarančovú kôru a rozmixujeme.
Krok 5
Vyskúšame správnu konzistenciu (pozri tip), odoberieme z povrchu penu a následne džem nalejeme do čistých pohárov.
Tip:
Pred dokončením nalejte trochu džemu na tanierik – ak stuhne, môžete naplniť poháre. Ak nie, nechajte zmes ešte pár minút povariť a potom skúšku zopakujte.