Sadlovky
Čo budete potrebovať?
MnožstvoIngrediencie
150g
výberovej hladkej múky100g
práškového cukru100g
škvareného bravčového tuku30g
kakaa30g
citróna (na kôru)30g
mandlí (hranolčeky)50g
práškového cukruvanilkový struk
Postup prípravy
Príprava cesta:
1. Na dosku preosejeme hladkú múku, v strede urobíme jamku, do ktorej vložíme kúsky vláčneho škvareného tuku a pridáme preosiaty práškový cukor a kakao. Nakoniec na vrch nastrúhame kôru z umytého citróna.
2. Pripravené suroviny spracujeme na vláčne cesto, z ktorého vytvarujeme valček.
3. Valček zabalíme do potravinovej fólie a uložíme do chladničky. Cesto sa musí odležať, preto ho spracovávame najskôr na druhý deň.
2. Pripravené suroviny spracujeme na vláčne cesto, z ktorého vytvarujeme valček.
3. Valček zabalíme do potravinovej fólie a uložíme do chladničky. Cesto sa musí odležať, preto ho spracovávame najskôr na druhý deň.
Tvarovanie a pečenie:
1. Cesto spracovávame postupne, aby sa zbytočne nezahrievalo na pracovnej doske.
2. Každú časť cesta vytvarujeme do valčeka, ktorý si rozdelíme na malé, asi 20 g dieliky, z ktorých následne vytvarujeme guľky. Do každej guľky zapichneme hranolček mandle.
3. Guľky rozložíme na plech vyložený papierom na pečenie a pečieme na 165 °C (klasickým suchým teplom s vypnutým teplovzduchom), pokým guľky nie sú na spodnej strane upečené.
2. Každú časť cesta vytvarujeme do valčeka, ktorý si rozdelíme na malé, asi 20 g dieliky, z ktorých následne vytvarujeme guľky. Do každej guľky zapichneme hranolček mandle.
3. Guľky rozložíme na plech vyložený papierom na pečenie a pečieme na 165 °C (klasickým suchým teplom s vypnutým teplovzduchom), pokým guľky nie sú na spodnej strane upečené.
Podávanie:
1. Cukrovinky posypeme práškovým cukrom a prípadne aj prázdnymi vanilkovými strukmi, ktoré nám zostali z prípravy iného cesta.
2. Hotové sádlovky môžeme uchovať v uzavretej škatuľke (v jednej vrstve) 2 týždne.
2. Hotové sádlovky môžeme uchovať v uzavretej škatuľke (v jednej vrstve) 2 týždne.
Poznámka:
Ďalšie recepty nájdete v knihe Kulinárska inšpirácia, ktorej autorom je šéfkuchár makro Petr Stádník. Kuchárka je v predaji exkluzívne na pobočkách makro.