Lístkové cesto
Čo budete potrebovať?
MnožstvoIngrediencie
500g
hladkej múky10g
soli250ml
studenej vodymaslo
Postup prípravy
Lístkové cesto vzniká metódou otáčania a prekladania: na stred jednej vrstvy cesta sa položí kocka masla a spoločne sa prepracujú precíznym prekladaním a následným váľaním. Dôležité je, aby počas prípravy bolo cesto pravidelne ukladané do chladu. Jedine tak zostane vrstva tuku pevná, zabráni spojeniu jednotlivých vrstiev – a bude listovať.
Krok 1
Z múky, soli a studenej vody vypracujeme hladké cesto. Vložíme ho do misky, prikryjeme a minimálne 30 minút necháme odpočívať v chladničke.
Krok 2
Maslo necháme povoliť, mierne ho rozvaľkáme a uložíme do chladničky.
Krok 3
Cesto vyberieme z chladu a na pomúčenej doske ho rozvaľkáme. Stuhnutý plát masla položíme do stredu cesta a zo všetkých strán ho prekryjeme. Vzniknutý „balíček“ rozvaľkáme, trikrát preložíme, otočíme o 90 stupňov, opäť rozvaľkáme a preložíme. Cesto uložíme aspoň na 15 minút do chladničky a celý postup trikrát zopakujeme.
Krok 4
Pred samotným pečením cesto necháme odležať v chladničke minimálne 30 minút.