Lístkové cesto

Lístkové cesto
Čas prípravy2 hod
NáročnosťStredne ťažká
Počet porcií1

Čo budete potrebovať?

MnožstvoIngrediencie
500g
hladkej múky
10g
soli
250ml
studenej vody
maslo

Postup prípravy

Lístkové cesto vzniká metódou otáčania a prekladania: na stred jednej vrstvy cesta sa položí kocka masla a spoločne sa prepracujú precíznym prekladaním a následným váľaním. Dôležité je, aby počas prípravy bolo cesto pravidelne ukladané do chladu. Jedine tak zostane vrstva tuku pevná, zabráni spojeniu jednotlivých vrstiev – a bude listovať.
Krok 1
Z múky, soli a studenej vody vypracujeme hladké cesto. Vložíme ho do misky, prikryjeme a minimálne 30 minút necháme odpočívať v chladničke.
Krok 2
Maslo necháme povoliť, mierne ho rozvaľkáme a uložíme do chladničky.
Krok 3
Cesto vyberieme z chladu a na pomúčenej doske ho rozvaľkáme. Stuhnutý plát masla položíme do stredu cesta a zo všetkých strán ho prekryjeme. Vzniknutý „balíček“ rozvaľkáme, trikrát preložíme, otočíme o 90 stupňov, opäť rozvaľkáme a preložíme. Cesto uložíme aspoň na 15 minút do chladničky a celý postup trikrát zopakujeme.
Krok 4
Pred samotným pečením cesto necháme odležať v chladničke minimálne 30 minút.
Pre vás
ZÍSKAJTE METRO KARTU
Objavujte viac ako 30 tisíc produktov pod jednou strechou  pre profesionálov a všetkých milovníkov jedla.
Získať  METRO kartu
METRO NEWSLETTER
Nenechajte si ujsť informácie o novinkách, akciové ponuky, tipy  pre vaše nákupy alebo trendy a inšpiratívne recepty.
Chcem odoberať newsletter
Cake
Ďalšie recepty s dezertmi

Objavte ich
Všetky naše recepty

Objavte ich
Všetky položky v sortimente

Objavte ich