Koláč štedrák
Čo budete potrebovať?
MnožstvoIngrediencie
500g
polohrubej múky20g
žltkov0,5g
kamennej soli100g
krupicového cukru20g
vanilínového cukru80g
škvarenej bravcovej masti40g
droždia300ml
mlieka (1,5 %)50g
citróna (na kôru)1
vajce (na potretie)150g
vlašských orechov (jadrá)120g
krupicového cukru120ml
vody (na cukrový sirup)0,3g
drene z vanilkového struku150g
mletého maku120g
krupicového cukru150ml
mlieka (1,5 %)0,5g
mletej škorice150g
slivkového lekváru bez jablk50g
krupicového cukru0,5g
mletej škorice30g
tuzemáku250g
mäkkého tvarohu100g
krupicového cukru0,3g
drene z vanilkového struku1
vajce50g
citróna (na kôru)20g
vanilkového pudingu v práškuPostup prípravy
Príprava cesta:
1. Na dno misky dáme štipku soli, pridáme preosiatu múku, cukor, žltok, rozpustené sadlo, vanilínový cukor, cast mlieka a vykysnutý kvások.
2. Na rýchlost 1 v univerzálnom univerzálnom stroji hákom vymiešame cesto a prilievame zvyšné mlieko.
3. Cesto spracovávame asi 15 minút.
4. Správne vypracované cesto je polotuhé, mäkkej konzistencie, na povrchu hladké a lesklé.
5. Cesto zlahka posypeme múkou, prikryjeme cistou utierkou, necháme vykysnút a potom ho rozdelíme na 5 castí.
6. Plech na pecenie potrieme mastou.
2. Na rýchlost 1 v univerzálnom univerzálnom stroji hákom vymiešame cesto a prilievame zvyšné mlieko.
3. Cesto spracovávame asi 15 minút.
4. Správne vypracované cesto je polotuhé, mäkkej konzistencie, na povrchu hladké a lesklé.
5. Cesto zlahka posypeme múkou, prikryjeme cistou utierkou, necháme vykysnút a potom ho rozdelíme na 5 castí.
6. Plech na pecenie potrieme mastou.
Príprava plniek:
1. TVAROHOVÁ - K mäkkému tvarohu pridáme cukor, citrónovú kôru, vajcia, pudingový prášok, zrnká cerstvej vanilky a všetko dobre vymiešame.
2. LEKVÁROVÁ - Slivkový lekvár ochutíme cukrom, škoricou a tuzemákom a dobre premiešame.
3. MAKOVÁ - Do kastrólika vložíme mletý mak, pridáme mlieko, cukor a mletú škoricu a varíme do hustej konzistencie. Pred použitím nápln necháme vychladnút.
4. ORECHOVÁ - Z vody a cukru si uvaríme sirup, do ktorého nasypeme mleté orechy a varíme do hustej kaše. Nápln ochutíme zrnkami cerstvej vanilky a necháme ju vychladnút.
2. LEKVÁROVÁ - Slivkový lekvár ochutíme cukrom, škoricou a tuzemákom a dobre premiešame.
3. MAKOVÁ - Do kastrólika vložíme mletý mak, pridáme mlieko, cukor a mletú škoricu a varíme do hustej konzistencie. Pred použitím nápln necháme vychladnút.
4. ORECHOVÁ - Z vody a cukru si uvaríme sirup, do ktorého nasypeme mleté orechy a varíme do hustej kaše. Nápln ochutíme zrnkami cerstvej vanilky a necháme ju vychladnút.
Zostavenie koláca:
1. Na pripravený plech položíme okrúhlu tortovú formu – ráfik.
2. Každý diel vykysnutého cesta vyvalkáme dogulata do velkosti formy.
3. Do ráfika položíme vyvalkaný diel cesta a cukrárenským vreckom nan nanesieme orechovú nápln, a to aj do okrajov.
4. Na nu položíme druhý vytvarovaný diel cesta a prstami upravíme do ráfika.
5. Nasleduje maková nápln, na ktorú opät umiestnime vyvalkaný diel cesta.
6. Nasleduje tvarohová plnka, ktorú opät zakryjeme plátom cesta.
7. Nakoniec na povrch nanesieme lekvárovú plnku.
8. Poslednú cast cesta rozdelíme na 10 dielov, vyvalkáme rovnako hrubé valceky a z nich vytvoríme na náplni mrežu, ktorá bude dekoráciou koláca.
9. Pripravený kolác necháme pod cistou utierkou kysnút asi 45 minút.
10. Potom ho potrieme rozšlahaným vajcom a pecieme na 165 °C asi 50 minút.
11. Cas pecenia závisí od výšky koláca, ako aj od spotrebica, v ktorom pecieme.
2. Každý diel vykysnutého cesta vyvalkáme dogulata do velkosti formy.
3. Do ráfika položíme vyvalkaný diel cesta a cukrárenským vreckom nan nanesieme orechovú nápln, a to aj do okrajov.
4. Na nu položíme druhý vytvarovaný diel cesta a prstami upravíme do ráfika.
5. Nasleduje maková nápln, na ktorú opät umiestnime vyvalkaný diel cesta.
6. Nasleduje tvarohová plnka, ktorú opät zakryjeme plátom cesta.
7. Nakoniec na povrch nanesieme lekvárovú plnku.
8. Poslednú cast cesta rozdelíme na 10 dielov, vyvalkáme rovnako hrubé valceky a z nich vytvoríme na náplni mrežu, ktorá bude dekoráciou koláca.
9. Pripravený kolác necháme pod cistou utierkou kysnút asi 45 minút.
10. Potom ho potrieme rozšlahaným vajcom a pecieme na 165 °C asi 50 minút.
11. Cas pecenia závisí od výšky koláca, ako aj od spotrebica, v ktorom pecieme.
Podávanie:
1. Po upecení necháme kolác vychladnút a potom ho krájame na porcie.
2. Jednotlivé porcie posypeme na tanieri práškovým cukrom skladovaným s prázdnymi vanilkovými strukmi.
2. Jednotlivé porcie posypeme na tanieri práškovým cukrom skladovaným s prázdnymi vanilkovými strukmi.