Koláč štedrák

Koláč štedrák
Čas prípravy2 hod 30 min
NáročnosťStredná
Počet porcií10

Čo budete potrebovať?

MnožstvoIngrediencie
500g
polohrubej múky
20g
žltkov
0,5g
kamennej soli
100g
krupicového cukru
20g
 vanilínového cukru
80g
škvarenej bravcovej masti
40g
droždia
300ml
mlieka (1,5 %)
50g
citróna (na kôru)
1
vajce (na potretie)
150g
vlašských orechov (jadrá)
120g
krupicového cukru
120ml
vody (na cukrový sirup)
0,3g
drene z vanilkového struku
150g
mletého maku
120g
krupicového cukru
150ml
mlieka (1,5 %)
0,5g
mletej škorice
150g
slivkového lekváru bez jablk
50g
krupicového cukru
0,5g
mletej škorice
30g
tuzemáku
250g
mäkkého tvarohu
100g
krupicového cukru
0,3g
drene z vanilkového struku
1
vajce
50g
citróna (na kôru)
20g
vanilkového pudingu v prášku

Postup prípravy

Príprava cesta:
1. Na dno misky dáme štipku soli, pridáme preosiatu múku, cukor, žltok, rozpustené sadlo, vanilínový cukor, cast mlieka a vykysnutý kvások.
2. Na rýchlost 1 v univerzálnom univerzálnom stroji hákom vymiešame cesto a prilievame zvyšné mlieko.
3. Cesto spracovávame asi 15 minút.
4. Správne vypracované cesto je polotuhé, mäkkej konzistencie, na povrchu hladké a lesklé.
5. Cesto zlahka posypeme múkou, prikryjeme cistou utierkou, necháme vykysnút a potom ho rozdelíme na 5 castí.
6. Plech na pecenie potrieme mastou.
Príprava plniek:
1. TVAROHOVÁ - K mäkkému tvarohu pridáme cukor, citrónovú kôru, vajcia, pudingový prášok, zrnká cerstvej vanilky a všetko dobre vymiešame.
2. LEKVÁROVÁ - Slivkový lekvár ochutíme cukrom, škoricou a tuzemákom a dobre premiešame.
3. MAKOVÁ - Do kastrólika vložíme mletý mak, pridáme mlieko, cukor a mletú škoricu a varíme do hustej konzistencie. Pred použitím nápln necháme vychladnút.
4. ORECHOVÁ - Z vody a cukru si uvaríme sirup, do ktorého nasypeme mleté orechy a varíme do hustej kaše. Nápln ochutíme zrnkami cerstvej vanilky a necháme ju vychladnút.
Zostavenie koláca:
1. Na pripravený plech položíme okrúhlu tortovú formu – ráfik.
2. Každý diel vykysnutého cesta vyvalkáme dogulata do velkosti formy.
3. Do ráfika položíme vyvalkaný diel cesta a cukrárenským vreckom nan nanesieme orechovú nápln, a to aj do okrajov.
4. Na nu položíme druhý vytvarovaný diel cesta a prstami upravíme do ráfika.
5. Nasleduje maková nápln, na ktorú opät umiestnime vyvalkaný diel cesta.
6. Nasleduje tvarohová plnka, ktorú opät zakryjeme plátom cesta.
7. Nakoniec na povrch nanesieme lekvárovú plnku.
8. Poslednú cast cesta rozdelíme na 10 dielov, vyvalkáme rovnako hrubé valceky a z nich vytvoríme na náplni mrežu, ktorá bude dekoráciou koláca.
9. Pripravený kolác necháme pod cistou utierkou kysnút asi 45 minút.
10. Potom ho potrieme rozšlahaným vajcom a pecieme na 165 °C asi 50 minút.
11. Cas pecenia závisí od výšky koláca, ako aj od spotrebica, v ktorom pecieme.
Podávanie:
1. Po upecení necháme kolác vychladnút a potom ho krájame na porcie.
2. Jednotlivé porcie posypeme na tanieri práškovým cukrom skladovaným s prázdnymi vanilkovými strukmi.
Pre vás
ZÍSKAJTE METRO KARTU
Objavujte viac ako 30 tisíc produktov pod jednou strechou  pre profesionálov a všetkých milovníkov jedla.
Získať  METRO kartu
METRO NEWSLETTER
Nenechajte si ujsť informácie o novinkách, akciové ponuky, tipy  pre vaše nákupy alebo trendy a inšpiratívne recepty.
Chcem odoberať newsletter
Cake
Ďalšie recepty s dezertmi

Objavte ich
Všetky naše recepty

Objavte ich
Všetky položky v sortimente

Objavte ich