Jablkovo-tekvicový koláč so zázvorom, hrozienkami a mrveničkou

Čo budete potrebovať?
MnožstvoIngrediencie
Náplň:
1ks
tekvica Halloween cca 1,2 kg5ks
jabĺk100g
masla aro100g
kryštálového cukru aro1
šťava z citróna1čl
mletých klinčekov METRO Chef1,5čl
mletého zázvoru1čl
mletej škorice METRO Chef100g
hrozienok METRO Chef - sultánkyCesto:
250g
hladkej múky aro125g
masla aro50g
cukru aro1
vajce METRO Chef1čl
solituk na vymazanie formy
Posýpka:
250g
hladkej múky aro1čl
prášku do pečiva Fine Life125g
masla aro - studeného100g
hnedého cukru Fine LifePostup prípravy
Krok 1
Tekvicu očistíme, rozkrojíme, odstránime jadierka a nakrájame na kocky (cca 800 g).
Krok 2
Jablká očistíme, odstránime jadrovníky a nakrájame na rovnaké kocky (800 g) ako tekvicu.
Krok 3
Do veľkej panvice dáme tekvicu, jablká, maslo, cukor kryštálový, korenie a hrozienka. Zakryjeme pokrievkou a za občasného miešania dusíme na miernom plameni približne 15-20 minút, až kým tekvica a jablká nie sú mäkké. Necháme vychladnúť.
Krok 4
Cesto: do misky dáme múku, vajíčko, maslo a cukor a vypracujeme rukami hladké cesto. To zabalíme do fólie a dáme na pol hodinu oddychovať do chladničky.
Krok 5
Cesto vyberieme z chladničky a medzi 2 papiermi na pečenie ho vygúľame na o niečo väčší polomer ako naša forma na pečenie (alebo len rovnomerne vtlačíme do formy).
Krok 6
Mierne vychladnutú zmes preložíme do formy na cesto.
Krok 7
Rúru predhrejeme na 180 – 190 C°.
Krok 8
Múku zmiešame s kypriacim práškom preosejeme do hlbokej misy. Prstami vtrieme na kocky pokrájané studené maslo, až pokiaľ vznikne hrudkovitá zmes.
Krok 9
Prisypeme hnedý cukor a vypracujeme hrubšiu posýpku.
Krok 10
Posýpku rovnomerne nasypeme na tekvicovo-jablkovú zmes a mierne uhladíme.
Krok 11
Vložíme do rozohriatej rúry a pečieme asi 40 minút, až kým sa povrch nesfarbí do zlatista.
Krok 12
Po upečení necháme koláč 20 minút postáť a až potom ho krájame.