Cviklový koláč s čokoládovou ganache
Čo budete potrebovať?
MnožstvoIngrediencie
200g
očistenej a uvarenej cvikle1
celé očistené jablko160g
čokolády (aspoň 60 %)110g
masla140g
trstinového cukru4
vajcia1
pol. lyžica kakaa1/2
hladkej pšeničnej múky130g
štipka solipikantný lekvár (napr. ríbezľový) na potretie koláčika
50ml
smotany na šľahanie50g
čokolády30g
maslaPostup prípravy
Krok 1
Pripravíme si formu na pečenie s priemerom 20 cm (môže byť aj 22 cm, koláčik bude trošku nižší) a vystelieme ju papierom na pečenie. Rúru vyhrejeme na 170 stupňov.
Krok 2
V hrnci nad parou rozpustíme čokoládu s maslom.
Krok 3
Vyšľaháme vajcia s cukrom dopenista.
Krok 4
V mixéri rozmixujeme uvarenú cviklu s nakrájaným jablkom. Pridáme rozpustenú čokoládu s maslom a poriadne premixujeme.
Krok 5
K vajíčkovej zmesi pomaly prišľahávame aj cviklovočokoládovú zmes.
Krok 6
Pridáme kakao, múku, prášok do pečiva a štipku soli a zľahka celé cesto premiešame.
Krok 7
Dáme piecť na 40 minút. Koláčik vyberieme z rúry a necháme vychladnúť.
Krok 8
Pripravíme si ganache. V kastróliku zohrejeme smotanu, do ktorej pridáme nasekanú čokoládu a premiešame, nevaríme. Nakoniec pridáme aj maslo a miešame, kým sa tieto 3 ingrediencie neprepoja.
Krok 9
Na mierne vychladnutý koláčik natrieme lekvár a polejeme s ganache.