Čučoriedková torta so šľahačkou
Čo budete potrebovať?
MnožstvoIngrediencie
160g
polohrubej múky160g
cukru krupice5
vajec1
citrón na kôruvanilínový cukor
250ml
polotučného mlieka20g
pudingového prášku150g
cukru krupice150g
masla (82 %)500g
mrazených čučoriedok250ml
vody8
plátkov želatíny150g
cukru krupice200ml
smotany (33 %)Postup prípravy
1. Najprv oddelíme žĺtky od bielkov a žĺtky vyšľaháme do peny spoločne s 1/3 cukru, vanilínovým cukrom a citrónovou kôrou. Z bielkov vyšľaháme pevný sneh, zľahka ho zmiešame so žĺtkami a následne s múkou.
2. Piškótovú hmotu preložíme cukrárenskou kartou alebo stierkou do tortovej formy s odnímateľným ráfikom, rovnomerne ju rozotrieme a potom formu vložíme do dopredu predhriatej rúry na 165 °C.
3. Korpus pečieme cca 25 minút. Prepečenosť torty pravidelne kontrolujeme vpichom špajle do jeho stredu (po vybratí z korpusu je špajľa suchá). Po upečení necháme tortu vychladnúť. Potom špičkou noža obkrojíme hranu torty a následne odopneme bočnú stenu tortovej formy (ráfik).
4. Z mlieka, cukru a vanilkového pudingového prášku uvaríme hustý puding, ktorý za stáleho miešania vychladíme. Potom doň po častiach vmiešame kúsky mäkkého masla, čím vznikne hladký krém.
5. Korpus torty rozkrojíme na dve polovice. Krém si rozdelíme na dve časti. Väčšiu časť krému rovnomerne rozotrieme po spodnej časti korpusu a druhou polovicou korpusu krém priklopíme.
6. Oddelenou časťou krému omažeme bočnú stranu torty a jej povrch. Potom nasadíme na tortu bočný ráfik a dotiahneme svorkou. Špičkou noža zacelíme malé otvory okolo ráfika a tortu necháme v chladničke do stuhnutia krému.
7. Vo vode necháme napučať želatínu (cca 10 minút) a medzitým pravidelne rozprestrieme mrazené čučoriedky na povrch torty. Asi 50 g čučoriedok zmiešame s vodou, ktorú zahrejeme a rozpustíme v nej napučanú želatínu, čím sa voda ofarbí. Potom ju necháme vychladnúť na teplotu tela a potom želatínou (napr. naberačkou) zalejeme čučoriedky.
8. Po zaliatí tortu opäť vložíme do chladničky a servírujeme najlepšie na druhý deň, kedy želatína „dozreje“. Okrúhlu tortu krájame na 12 alebo 16 porcií, ktoré pri servírovaní doplníme vyšľahanou šľahačkou.
2. Piškótovú hmotu preložíme cukrárenskou kartou alebo stierkou do tortovej formy s odnímateľným ráfikom, rovnomerne ju rozotrieme a potom formu vložíme do dopredu predhriatej rúry na 165 °C.
3. Korpus pečieme cca 25 minút. Prepečenosť torty pravidelne kontrolujeme vpichom špajle do jeho stredu (po vybratí z korpusu je špajľa suchá). Po upečení necháme tortu vychladnúť. Potom špičkou noža obkrojíme hranu torty a následne odopneme bočnú stenu tortovej formy (ráfik).
4. Z mlieka, cukru a vanilkového pudingového prášku uvaríme hustý puding, ktorý za stáleho miešania vychladíme. Potom doň po častiach vmiešame kúsky mäkkého masla, čím vznikne hladký krém.
5. Korpus torty rozkrojíme na dve polovice. Krém si rozdelíme na dve časti. Väčšiu časť krému rovnomerne rozotrieme po spodnej časti korpusu a druhou polovicou korpusu krém priklopíme.
6. Oddelenou časťou krému omažeme bočnú stranu torty a jej povrch. Potom nasadíme na tortu bočný ráfik a dotiahneme svorkou. Špičkou noža zacelíme malé otvory okolo ráfika a tortu necháme v chladničke do stuhnutia krému.
7. Vo vode necháme napučať želatínu (cca 10 minút) a medzitým pravidelne rozprestrieme mrazené čučoriedky na povrch torty. Asi 50 g čučoriedok zmiešame s vodou, ktorú zahrejeme a rozpustíme v nej napučanú želatínu, čím sa voda ofarbí. Potom ju necháme vychladnúť na teplotu tela a potom želatínou (napr. naberačkou) zalejeme čučoriedky.
8. Po zaliatí tortu opäť vložíme do chladničky a servírujeme najlepšie na druhý deň, kedy želatína „dozreje“. Okrúhlu tortu krájame na 12 alebo 16 porcií, ktoré pri servírovaní doplníme vyšľahanou šľahačkou.
Náš tip:
Tortu pri servírovaní krájame dlhým, ostrým nožom pravidelne po každom reze namočenom v horúcej vode a utreným obrúskom – rez je potom hladký a čistý.