Jeleň lesný a jeleň sika patria k najväčším lovným druhom zveri u nás. Ich mäso sa vyznačuje výraznou chuťou a je možné ho spracovať tak na minútky, ako aj na pečené alebo guláše.


940x200

Viete, že..?

Nutričné hodnoty radia zverinu k najzdravším mäsám, ktoré sú vhodné aj pre diétnu kuchyňu.

Mäso zveriny je bohaté na železo, zinok, vitamíny skupiny B a množstvo dôležitých aminokyselín ovplyvňujúcich tvorbu a regeneráciu buniek a priaznivo pôsobiacich na imunitný systém.

Zdrojom zveriny zo Slovenskej republiky ponúkanej v METRO je výhradne veterinárne riadne kontrolovaná lovená zver spĺňajúca všetky podmienky zdravotnej neškodnosti.


Znaky

Jelenie mäso má pevnú a hrubo vláknitú štruktúru a je preň charakteristická tmavočervená až čiernohnedá farba. Vlastnosti a sfarbenie sa menia v závislosti od veku zvieraťa – mäso mladších kusov (okolo 2 – 3 rokov) je svetlejšie, krehkejšie a jemnejšie a stačí mu kratšia tepelná úprava.

Využitie

Najoceňovanejšou časťou jelenieho mäsa je chrbát, ktorý je možné upiecť vcelku a hodí sa taktiež na minútky pripravené na panvici či grile. Podobne sa spracováva stehno – spodný šál na pečenie či dusenie, vrchný šál a orech na rezne, medailóniky alebo steaky. Plece, bok a krk sú skvelé do gulášov a ragú, môžu sa namlieť a využiť na originálny zverinový burger. Uplatnia sa taktiež v paštétach a terinách, plece rozkrojené na plát je vhodné na prípravu rolády.



Čerstvé mäso v METRO

V METRO vám ponúkame len to najčerstvejšie a najkvalitnejšie mäso - pozrite sa, ako je distribuované, spracované a kontrolované.

Recepty pre každého

Máte tiež rádi mäso a hydinu, ale neviete, čo pripraviť z konkrétneho mäsa? Vyskúšajte naše recepty! Krok za krokom sa stanete majstrom kuchyne!