Spodný šál je obľúbený rez, ktorý pochádza z vonkajšej strany stehna a je jeho najväčšou časťou. Vyznačuje sa jedinečnou chuťou a uplatní sa pri príprave minútok a dusených pokrmov. Vrchný šál sa považuje za najlepšiu časť teľacieho stehna. Vykrajuje sa z jeho vnútornej strany a poskytuje veľmi krehké a delikátne mäso


940x200

Viete, že..?

Teľacie mäso nepotrebuje dlho zrieť a je možné ho tepelne upraviť už dva dni po porážke.

Je charakteristické krehkosťou a jemnou chuťou – navyše obsahuje vysoký podiel bielkovín a takmer o polovicu menej tuku než mäso hovädzie.

Jemná chuť teľacieho mäsa sa dobre snúbi s čerstvými bylinkami, ako je pažítka, petržlen, šalvia, tymian alebo rozmarín. Vhodnou spoločnosťou je taktiež smotana či biele víno, jedinečne chutí s hubami a zeleninou, napríklad so špargľou, mrkvou, fazuľkami alebo hráškom.


Znaky

Vrchný šál sa vyznačuje charakteristickou svetloružovou farbou, veľmi jemnou štruktúrou svalového vlákna a minimálnym obsahom tuku v mäse – na povrchu môže byť pokrytý tenkou tukovou vrstvou. Spodný šál má oproti vrchnému hrubšiu štruktúru svalového vlákna. Jeho stredom prechádza pruh väziva, ktoré oddeľuje dve časti – valček a frikando. Mäso je svetloružové a jeho povrch pokrýva tenká vrstva tuku.

Využitie

Vrchný šál je (spolu s orechom) hlavnou ingredienciou pri príprave legendárneho viedenského rezňa – tenko naklepaného plátku obaleného v trojobale a smaženého na masle. Vrchný šál chutí skvele aj v prírodnej úprave, môže sa piecť vcelku alebo spracovať na soté. Spodný šál je možné využiť na dusenie vcelku, hodí sa taktiež na prípravu závitkov a ragú. Oddelený valček sa krája na plátky a využíva na prípravu minútok a medailónikov – inšpiráciou na ich úpravu môže byť taliansky recept kombinujúci parmskú šunku a šalviu, dobre ladí taktiež s hubami alebo omáčkou z červeného vína.



Čerstvé mäso v METRO

V METRO vám ponúkame len to najčerstvejšie a najkvalitnejšie mäso - pozrite sa, ako je distribuované, spracované a kontrolované.

Recepty pre každého

Máte tiež rádi mäso a hydinu, ale neviete, čo pripraviť z konkrétneho mäsa? Vyskúšajte naše recepty! Krok za krokom sa stanete majstrom kuchyne!