Teľací orech pochádza z hornej časti stehna a k jeho hlavným prednostiam patrí krehkosť, skvelá chuť a široké možnosti kulinárskeho spracovania.


940x200

Viete, že..?

Teľacie mäso nepotrebuje dlho zrieť a je možné ho tepelne upraviť už dva dni po porážke.

Je charakteristické krehkosťou a jemnou chuťou – navyše obsahuje vysoký podiel bielkovín a takmer o polovicu menej tuku než mäso hovädzie.

Jemná chuť teľacieho mäsa sa dobre snúbi s čerstvými bylinkami, ako je pažítka, petržlen, šalvia, tymian alebo rozmarín. Vhodnou spoločnosťou je taktiež smotana či biele víno, jedinečne chutí s hubami a zeleninou, napríklad so špargľou, mrkvou, fazuľkami alebo hráškom.


Znaky

Orech získal svoje pomenovanie podľa charakteristického okrúhleho tvaru. Delí sa na dve časti – malý orech je plochejší a zhruba o polovicu ľahší než veľký orech. Mäso má svetloružovú farbu, je mierne vláknité a veľmi jemne prerastené tenkými tukovými žilkami.

Využitie

Krehké mäso z orecha je tradičnou voľbou pri príprave klasického viedenského rezňa, hodí sa aj na úpravu na prírodno. Cez vlákno nakrájané plátky chuťovo dobre doplnia čerstvé bylinky, ako je rozmarín, tymian, šalvia alebo petržlen, ďalej slanina, huby, smotana, paradajka či parmezán. Celý orech je možné upiecť vcelku a využiť na prípravu ragú.



Čerstvé mäso v METRO

V METRO vám ponúkame len to najčerstvejšie a najkvalitnejšie mäso - pozrite sa, ako je distribuované, spracované a kontrolované.

Recepty pre každého

Máte tiež rádi mäso a hydinu, ale neviete, čo pripraviť z konkrétneho mäsa? Vyskúšajte naše recepty! Krok za krokom sa stanete majstrom kuchyne!