Kvetová špička alebo špička stehna patrí k najoceňovanejším častiam zadného teľacieho mäsa. Poskytuje veľmi chutné a chudé mäso, ktoré sa skvele uplatní na grile, ale aj v mnohých ďalších úpravách.


940x200

Viete, že..?

Teľacie mäso nepotrebuje dlho zrieť a je možné ho tepelne upraviť už dva dni po porážke.

Je charakteristické krehkosťou a jemnou chuťou – navyše obsahuje vysoký podiel bielkovín a takmer o polovicu menej tuku než mäso hovädzie.

Jemná chuť teľacieho mäsa sa dobre snúbi s čerstvými bylinkami, ako je pažítka, petržlen, šalvia, tymian alebo rozmarín. Vhodnou spoločnosťou je taktiež smotana či biele víno, jedinečne chutí s hubami a zeleninou, napríklad so špargľou, mrkvou, fazuľkami alebo hráškom.


Znaky

Rez pochádza z hornej časti stehna medzi krížovou kosťou a šálovým stehnom. Mäso je veľmi jemne vláknité a výnimočne chudé a krehké.

Využitie

Teľacia kvetová špička sa ideálne hodí na minútky v podobe grilovaných steakov alebo smažených rezňov – prírodných aj v trojobale. Vo forme tenkých rezančekov sa používa taktiež na soté. Kvetovú špičku vcelku je možné piecť či dusiť – pred úpravou sa odporúča mäso prešpikovať, aby sa počas tepelnej úpravy nevysušilo.



Čerstvé mäso v METRO

V METRO vám ponúkame len to najčerstvejšie a najkvalitnejšie mäso - pozrite sa, ako je distribuované, spracované a kontrolované.

Recepty pre každého

Máte tiež rádi mäso a hydinu, ale neviete, čo pripraviť z konkrétneho mäsa? Vyskúšajte naše recepty! Krok za krokom sa stanete majstrom kuchyne!