Predná časť roštenky nazývaná vysoká roštenka sa nachádza medzi podplecím a nízkou roštenkou a patrí k najobľúbenejším častiam hovädzieho mäsa. Poskytuje veľmi hodnotné, jemné a vláknité mäso, ktoré má v kuchyni pestré uplatnenie – pokrmy z vysokej roštenky sa vyznačujú výraznou chuťou, krehkosťou a šťavnatosťou.


940x200

Viete, že..?

Steak z vysokej roštenky má niekoľko rôznych podôb aj názvov? Rib-eye je variant bez kosti, rezu s kosťou sa hovorí taktiež Cowboy rib a pod označením Tomahawk nájdete rez s celým rebrom. Vyberať môžete podľa vlastných preferencií – všetky sú lahodné a šťavnaté.

Hovädzie mäso obsahuje množstvo látok dôležitých pre ľudský organizmus? V prvom rade je cenným zdrojom bielkovín a dodáva telu vitamíny skupiny B, ktoré sa, okrem iného, podieľajú na tvorbe červených krviniek. Zanedbateľný nie je ani obsah vitamínu D a E a ďalších minerálnych látok.


Znaky

Mäso vysokej roštenky obsahuje 16 % tuku a je preň typické výrazné mramorovanie bielymi tukovými žilkami. Z najoceňovanejšej strednej časti sa vykrajujú tzv. Rib-eye steaky po obvode lemované tukom, ktorý zaisťuje, že mäso zostane po tepelnej úprave dokonale šťavnaté.

Využitie

Vysoká roštenka je skvelá na prípravu minútok a steakov – má povesť najobľúbenejšieho a najšťavnatejšieho steaku a najlepšie vynikne pri príprave na grile. Kúpiť ju môžete taktiež vo forme rezu s kosťou nazývaného côte de boeuf, ktorý je skvelý na grilovanie a vďaka ponechanej kosti je šťavnatejší.



Čerstvé mäso v METRO

V METRO vám ponúkame len to najčerstvejšie a najkvalitnejšie mäso - pozrite sa, ako je distribuované, spracované a kontrolované.

Príprava steakov & grilovanie

Máte chuť na šťavnatý steak? Šéfkuchár METRO Petr Stádník Vám poradí, ako steaky najlepšie pripraviť a aké sú zásady správneho grilovania.