Top blade steaky z lúpaného pleca vynikajú skvelou chuťou porovnateľnou so zadným hovädzím. Sval sa nachádza na prednej nohe, konkrétne v strednej časti hovädzieho pleca (ramena) a ponúka výnimočne široké kulinárske uplatnenie.


940x200

Viete, že..?

Top blade steak je známy taktiež ako flat iron steak? Názov dostal podľa tvaru rezu, ktorý z top bladu získate tak, že ho horizontálne rozrežete na dva kusy a odstránite hrubú stredovú šľachu (iron = žehlička).

Hovädzie mäso obsahuje množstvo látok dôležitých pre ľudský organizmus? V prvom rade je cenným zdrojom bielkovín a dodáva telu vitamíny skupiny B, ktoré sa, okrem iného, podieľajú na tvorbe červených krviniek. Zanedbateľný nie je ani obsah vitamínu D a E a ďalších minerálnych látok.


Znaky

Lúpané alebo ploché plece poskytuje veľmi chutné a chudé mäso. Počas jatočného spracovania sa na rozdiel od iných častí nevykrajuje ani nevykosťuje, ale odlupuje sa priamo od lopatky – odtiaľ taktiež pramení jeho názov. Mäso je jemne mramorované a jeho stred je pretkaný hrubou šľachou.

Využitie

Pred prípravou steakov z lúpaného pleca treba mäso najskôr odblaniť. Tuk sa ponecháva, pretože dodáva mäsu výraznú chuť a vôňu. Očistený plát sa následne nakrája na jednotlivé klátiky, ktoré sa pripravujú na panvici alebo grile. Optimálny stupeň prepečenia je medium rare až medium.



Čerstvé mäso v METRO

V METRO vám ponúkame len to najčerstvejšie a najkvalitnejšie mäso - pozrite sa, ako je distribuované, spracované a kontrolované.

Príprava steakov & grilovanie

Máte chuť na šťavnatý steak? Šéfkuchár METRO Petr Stádník Vám poradí, ako steaky najlepšie pripraviť a aké sú zásady správneho grilovania.