Hovädzia roštenka alebo roštenec sa nachádza v chrbtovej oblasti a patrí k zadnej časti hovädzej štvrte. V prednej časti sa nachádza vysoká roštenka, v zadnej nízka. Mäso sa vyznačuje vysokou krehkosťou a skvelou chuťou.


940x200

Viete, že..?

Čím vyššie tukové krytie má roštenka, tým lepšie? Mäso si vďaka nemu zachová šťavnatosť a má aj výraznejšiu chuť. Konzumovať ho nie je nutné – v prípade potreby sa po tepelnej úprave odkrojí.

Hovädzie mäso obsahuje množstvo látok dôležitých pre ľudský organizmus? V prvom rade je cenným zdrojom bielkovín a dodáva telu vitamíny skupiny B, ktoré sa, okrem iného, podieľajú na tvorbe červených krviniek. Zanedbateľný nie je ani obsah vitamínu D a E a ďalších minerálnych látok.


Znaky

Vysoká roštenka obsahuje okolo 16 % tuku, v prípade nízkej roštenky je to iba 10 % – tento sval je za života zvieraťa málo aktívny (podobne ako sviečková), a vďaka tomu poskytuje veľmi krehké, jemne vláknité a chudé mäso, ktoré je pokryté typickou tukovou vrstvou. Zo strednej časti nízkej roštenky sa režú obľúbené steaky Striploin.

Využitie

Mäso z roštenky sa hodí na celý rad úprav – rozšírené je predovšetkým minútkové spracovanie v podobe hrubších steakov. Je vhodné taktiež na pozvoľné pečenie vcelku, nízka roštenka je jedinečná napríklad na roastbeef. V našich končinách sme zvyknutí na roštenku bez povrchového tuku – najčastejší využitie totiž nachádzala pri príprave dusených plátkov a španielskych vtáčkov. Pri steakoch je, naopak, tukové krytie veľmi žiaduce.



Čerstvé mäso v METRO

V METRO vám ponúkame len to najčerstvejšie a najkvalitnejšie mäso - pozrite sa, ako je distribuované, spracované a kontrolované.

Príprava steakov & grilovanie

Máte chuť na šťavnatý steak? Šéfkuchár METRO Petr Stádník Vám poradí, ako steaky najlepšie pripraviť a aké sú zásady správneho grilovania.