Flap steak sa reže zo šikmého brušného svalu. Stretnúť sa s ním môžete taktiež pod francúzskym názvom bavette d'aloyau alebo anglickým označením Sirloin tip. Ponúka veľmi šťavnaté mäso s výraznou chuťou aj vôňou.


940x200

Viete, že..?

Flap steak sa veľmi často zamieňa s hanger steakom? Pozor na to – flap pochádza z brušného svalu, zatiaľ čo hanger steak / hanging tender či francúzsky onglet a slovensky veverička pochádza zo svalového úponu bránice.

Hovädzie mäso obsahuje množstvo látok dôležitých pre ľudský organizmus? V prvom rade je cenným zdrojom bielkovín a dodáva telu vitamíny skupiny B, ktoré sa, okrem iného, podieľajú na tvorbe červených krviniek. Zanedbateľný nie je ani obsah vitamínu D a E a ďalších minerálnych látok.


Znaky

Široký a plochý sval je jemne pretkaný bielymi tukovými žilkami, ktoré podčiarkujú jeho skvelú chuť. Mäso má vláknitú štruktúru, je veľmi krehké a šťavnaté.

Využitie

Flap steak sa pripravuje vcelku a potom sa krája na tenké plátky naprieč svalovými vláknami podobne ako flank steak. Optimálny stupeň prepečenia je medium rare až medium – po tepelnej úprave treba nechať mäso aspoň 10 minút odpočinúť na teplom mieste, aby sa vnútri optimálne rozložili šťavy.



Čerstvé mäso v METRO

V METRO vám ponúkame len to najčerstvejšie a najkvalitnejšie mäso - pozrite sa, ako je distribuované, spracované a kontrolované.

Príprava steakov & grilovanie

Máte chuť na šťavnatý steak? Šéfkuchár METRO Petr Stádník Vám poradí, ako steaky najlepšie pripraviť a aké sú zásady správneho grilovania.