Flank alebo pupok je dlhý a plochý chudý plátok mäsa zo spodných brušných svalov. Stretnúť sa s ním môžete taktiež pod francúzskym názvom bavette de flanchet. Výborne sa hodí na grilovanie, využiť ho je možné aj na mnohé ďalšie úpravy.


940x200

Viete, že..?

V sortimente METRO nájdete Flank pochádzajúci zo šiestich rôznych krajín? Za pozornosť stoja napríklad steaky z Uruguaja, nároční labužníci ocenia mäso z USA – zámorské steaky zrejú po celý čas prepravy do Európy, sú krásne mramorované, a teda krehké a šťavnaté.

Hovädzie mäso obsahuje množstvo látok dôležitých pre ľudský organizmus? V prvom rade je cenným zdrojom bielkovín a dodáva telu vitamíny skupiny B, ktoré sa, okrem iného, podieľajú na tvorbe červených krviniek. Zanedbateľný nie je ani obsah vitamínu D a E a ďalších minerálnych látok.


Znaky

Pre flank steaky v najlepšej kvalite je charakteristická jasnočervená farba. Sval je počas života zvieraťa veľmi aktívny, mäso je optimálne prerastené tukom, vláknité a veľmi krehké. Má výraznú chuť aj vôňu a po tepelnej úprave zostáva šťavnaté. Najchutnejší je vyzretejší variant.

Využitie

Flank steak sa obvykle pripravuje vcelku a potom sa krája na tenké plátky kolmo na svalové vlákna. S obľubou sa pripravuje na grile – optimálny stupeň prepečenia je medium a pred podávaním treba nechať mäso aspoň 10 minút odpočinúť na teplom mieste (napr. na kraji grilu). Okrem steakovej úpravy je možné pupok využiť taktiež na pečenie alebo dusenie. Ploché steaky si u nás získali popularitu v posledných dvoch rokoch. Vzhľadom na to, že ide o veľmi malú časť jatočnej polky, dochádza počas sezóny k tzv. anatomickému nedostatku, kedy ponuka nepokrýva dopyt.



Čerstvé mäso v METRO

V METRO vám ponúkame len to najčerstvejšie a najkvalitnejšie mäso - pozrite sa, ako je distribuované, spracované a kontrolované.

Príprava steakov & grilovanie

Máte chuť na šťavnatý steak? Šéfkuchár METRO Petr Stádník Vám poradí, ako steaky najlepšie pripraviť a aké sú zásady správneho grilovania.