Steaky s označením Chuck tender pochádzajú z okrúhleho pleca, ktoré je známe taktiež pod označením falošná sviečková. Mäso vyniká výraznou chuťou a okrem minútkovej úpravy ponúka množstvo možností na spracovanie.


940x200

Viete, že..?

Tender znamená krehký a je základom anglického pomenovania sviečkovej = tenderloin? Odtiaľ je taktiež mäsiarsky žargón a označenie rezu ako falošná sviečková.

Hovädzie mäso obsahuje množstvo látok dôležitých pre ľudský organizmus? V prvom rade je cenným zdrojom bielkovín a dodáva telu vitamíny skupiny B, ktoré sa, okrem iného, podieľajú na tvorbe červených krviniek. Zanedbateľný nie je ani obsah vitamínu D a E a ďalších minerálnych látok.


Znaky

Okrúhle plece patrí k chudším častiam hovädzieho mäsa. Vyznačuje sa jemne vláknitou štruktúrou a na reze sú zrejmé tenké tukové žilky. Mäso je veľmi krehké a po tepelnej úprave zostáva mäkké a šťavnaté.

Využitie

Z okrúhleho pleca je možné pripraviť vynikajúce steaky a medailóniky. S obľubou sa využíva na prípravu tatárskeho bifteka, na grilované špízy, hodí sa taktiež na pečenie vcelku, dusenie alebo prípravu najrôznejších soté a ragú.



Čerstvé mäso v METRO

V METRO vám ponúkame len to najčerstvejšie a najkvalitnejšie mäso - pozrite sa, ako je distribuované, spracované a kontrolované.

Príprava steakov & grilovanie

Máte chuť na šťavnatý steak? Šéfkuchár METRO Petr Stádník Vám poradí, ako steaky najlepšie pripraviť a aké sú zásady správneho grilovania.