Prasiatka majú vo svete gastronómie veľmi dlhú tradíciu – na nespočetné množstvo spôsobov ich spracovávali už obyvatelia starého Ríma. K dispozícii sú celoročne, v chladenej aj mrazenej podobe. Tradične najväčší odbyt majú v období vianočných či veľkonočných sviatkov a taktiež počas letných mesiacov, kedy sa opekajú na ražni v rámci vonkajšieho grilovania.


940x200

Viete, že..?

Čerstvé bravčové je sfarbené doružova s jemnými vláknami a ľahko mramorované tukom. Tučné časti majú byť biele a pevné.

Na rozdiel od hovädzieho, ktoré potrebuje určitý čas zrieť, je bravčové mäso najchutnejšie ihneď po porážke.

Bravčové vydrží niekoľko dní v chladničke, hlboko zamrazené sa môže skladovať až pol roka. Pri príprave treba z hygienických dôvodov dbať na to, aby bolo aj v hlbších vrstvách dokonale tepelne opracované.


Znaky

Mäso prasiatok má v porovnaní s dospelými ošípanými niekoľko predností – je svetlejšie a krehkejšie, má jemnejšiu chuť a vôňu a predovšetkým výrazne menší podiel tuku vo svalovine aj v podkoží. Najobľúbenejšie a taktiež najchutnejšie sú tzv. mliečne prasiatka, kŕmené výhradne materským mliekom a porážané zhruba od šiestich týždňov. Bežne dostupné prasiatka sú staré približne 70 dní. S ohľadom na konkrétny vek sa ich hmotnosť pohybuje v rozmedzí 4 – 25 kg.

Využitie

Celé prasiatko je ideálne na pečenie alebo grilovanie vcelku na ražni. Pred samotnou tepelnou úpravou sa odporúča naložiť ho do soľného nálevu, prípadne ho pomocou injekčnej striekačky „naočkovať“ pripravenou zmesou vody, soli a korenia. Počas opekania sa prasiatko priebežne potiera marinádou na báze oleja, ktorý dopĺňajú ďalšie ochucujúce prísady, napríklad čierne mleté korenie, cesnak, paprika, sladká paprika, čili, čerstvé bylinky, med, rasca, horčica alebo čierne pivo. Počas pozvoľného pečenia mäso vstrebe všetky chute a koža zostane vláčna.



Čerstvé mäso v METRO

V METRO vám ponúkame len to najčerstvejšie a najkvalitnejšie mäso - pozrite sa, ako je distribuované, spracované a kontrolované.

Recepty pre každého

Máte tiež rádi mäso a hydinu, ale neviete, čo pripraviť z konkrétneho mäsa? Vyskúšajte naše recepty! Krok za krokom sa stanete majstrom kuchyne!