Hovädzia roštenka alebo roštenec sa nachádza v chrbtovej oblasti a radí sa k hovädziemu zadnému. Delí sa na dve časti – vysoká roštenka sa nachádza v prednej časti rezu a nízka roštenka v zadnej. Mäso sa vyznačuje vysokou krehkosťou aj skvelou chuťou a v kuchyni ponúka pestré možnosti kulinárskeho využitia.


940x200

Viete, že..?

Úprava mäsa zásadne ovplyvňuje stráviteľnosť mäsa? Najhoršie stráviteľné a pre telo silne zaťažujúce počas trávenia (uvádza sa tzv. špecificko-dynamický efekt) je hovädzie mäso pečené (napr. steak). Najlepšie stráviteľné je varené mäso so zeleninou. Najlepšie s pridaním korenia, ako je kurkuma, koriander, zázvor, polievkové bylinky a pod.

Pred niekoľkými rokmi bola vykonaná štúdia, kde sa zistilo, že 75 % vegetariánov sa po niekoľkých rokoch vrátilo ku konzumácii živočíšnych bielkovín z dôvodu vyskytujúcich sa zdravotných problémov. Vegánstvo alebo vegetariánstvo dlhodobo vyhovuje iba úzkej skupine ľudí.


Znaky

V prípade vysokej roštenky sa obsah tuku pohybuje okolo 16 %, je optimálne prerastená a na reze je zrejmé mramorovanie. V prípade nízkej roštenky tvorí podiel tuku iba 10 % – tento sval je za života zvieraťa málo aktívny (podobne ako sviečková) a vďaka tomu poskytuje veľmi krehké, jemne vláknité a chudé mäso. Pre obe časti je charakteristická tuková vrstva na povrchu.

Využitie

Mäso z roštenky sa hodí na celý rad úprav – najčastejšie sa podáva v minútkovej úprave, hodí sa taktiež na pozvoľné pečenie vcelku, dusenie či na prípravu závitkov. Skvele chutí v úprave na prírodno, s hubami alebo podlievané červeným vínom. Nízka roštenka je skvelá taktiež na roastbeef a z jej strednej časti sa režú obľúbené steaky Striploin. V našich končinách sme zvyknutí na roštenku bez povrchového tuku – najčastejší využitie totiž nachádzala pri príprave dusených plátkov a španielskych vtáčkov. Pri steakoch je, naopak, tukové krytie veľmi žiaduce.



Čerstvé mäso v METRO

V METRO vám ponúkame len to najčerstvejšie a najkvalitnejšie mäso - pozrite sa, ako je distribuované, spracované a kontrolované.

Recepty pre každého

Máte tiež rádi mäso a hydinu, ale neviete, čo pripraviť z konkrétneho mäsa? Vyskúšajte naše recepty! Krok za krokom sa stanete majstrom kuchyne!