Názvom pupok sa označuje plátok výnimočne chutného mäsa zo spodných brušných svalov, stretnúť sa môžete taktiež s termínom bok bez kosti. Hodí sa na varenie a dusenie, z vyzretých rezov je možné pripraviť skvelé steaky.


940x200

Viete, že..?

Úprava mäsa zásadne ovplyvňuje stráviteľnosť mäsa? Najhoršie stráviteľné a pre telo silne zaťažujúce počas trávenia (uvádza sa tzv. špecificko-dynamický efekt) je hovädzie mäso pečené (napr. steak). Najlepšie stráviteľné je varené mäso so zeleninou. Najlepšie s pridaním korenia, ako je kurkuma, koriander, zázvor, polievkové bylinky a pod.

Najvhodnejšou zeleninou k hovädziemu mäsu je varená brokolica, kel, karfiol, zeler, mrkva, červená repa, cibuľa, cesnak.


Znaky

Dlhý plochý sval je optimálne prerastený tukovými žilkami a tvoria ho hrubé svalové vlákna. Skladá sa z troch častí spojených väzivom, ktoré sa po rozdelení využívajú na minútkovú úpravu. Známkou vysokej kvality je jasnočervená farba.

Využitie

Hovädzí pupok vyžaduje dlhší čas tepelnej úpravy – najčastejšie sa podáva varený alebo dusený, je možné ho taktiež pomlieť. Vďaka obsahu tuku je krásne šťavnatý a má výraznú chuť aj vôňu. Skvele chutná v kombinácii s tradičnými omáčkami, dusený na koreňovej zelenine alebo hubách. Dobre vyzreté mäso sa používa na prípravu Flank steaku, ktorý sa opeká alebo griluje vcelku a potom krája na tenké plátky.



Čerstvé mäso v METRO

V METRO vám ponúkame len to najčerstvejšie a najkvalitnejšie mäso - pozrite sa, ako je distribuované, spracované a kontrolované.

Recepty pre každého

Máte tiež rádi mäso a hydinu, ale neviete, čo pripraviť z konkrétneho mäsa? Vyskúšajte naše recepty! Krok za krokom sa stanete majstrom kuchyne!