Veľký orech (anglicky knuckle) sa nachádza na prednej časti hovädzieho stehna. Rez ponúka vynikajúce chudé mäso vhodné na najrôznejšie druhy kulinárskych úprav vrátane steakov a minútok.


940x200

Viete, že..?

Úprava mäsa zásadne ovplyvňuje stráviteľnosť mäsa? Najhoršie stráviteľné a pre telo silne zaťažujúce počas trávenia (uvádza sa tzv. špecificko-dynamický efekt) je hovädzie mäso pečené (napr. steak). Najlepšie stráviteľné je varené mäso so zeleninou. Najlepšie s pridaním korenia, ako je kurkuma, koriander, zázvor, polievkové bylinky a pod.

Najvhodnejšou zeleninou k hovädziemu mäsu je varená brokolica, kel, karfiol, zeler, mrkva, červená repa, cibuľa, cesnak.


Znaky

Mäso veľkého orecha je veľmi krehké, pravidelne mramorované a vyznačuje sa jemne vláknitou štruktúrou. Skladá sa z troch častí svaloviny spojených väzivom, ktoré sa od seba pred minútkovou úpravou oddelia v smere svalových vlákien a následne sa zbavia väzivového stredu.

Využitie

Orech v prémiovej kvalite (teda perfektne vyzretý) je jedinečný na prípravu steakov na grile aj na panvici. Reže sa na hrubšie plátky, optimálny stupeň prepečenia je medium rare až medium. Mäso sa skvele hodí taktiež na pozvoľné pečenie a dusenie, a to tak rozdelené na jednotlivé časti, ako aj vcelku. Dobre ladí s lesnými hubami, červeným vínom, tmavým pivom či koreňovou zeleninou. Na ochutenie sa hodí napríklad cesnak alebo rozmarín, vystačíte však aj so soľou a čiernym korením.



Čerstvé mäso v METRO

V METRO vám ponúkame len to najčerstvejšie a najkvalitnejšie mäso - pozrite sa, ako je distribuované, spracované a kontrolované.

Recepty pre každého

Máte tiež rádi mäso a hydinu, ale neviete, čo pripraviť z konkrétneho mäsa? Vyskúšajte naše recepty! Krok za krokom sa stanete majstrom kuchyne!