Bravčové stehno sa radí k zadnej štvrti jatočnej polky a je jej najväčšou časťou. Poskytuje veľmi kvalitné chudé mäso so širokým kulinárskym potenciálom a patrí k najžiadanejším rezom bravčového mäsa.


940x200

Viete, že..?

Čerstvé bravčové je sfarbené doružova s jemnými vláknami a ľahko mramorované tukom. Tučné časti majú byť biele a pevné. Na rozdiel od hovädzieho, ktoré potrebuje určitý čas zrieť, je bravčové mäso najchutnejšie ihneď po porážke.

Bravčové vydrží niekoľko dní v chladničke, hlboko zamrazené sa môže skladovať až pol roka. Pri príprave treba z hygienických dôvodov dbať na to, aby bolo aj v hlbších vrstvách dokonale tepelne opracované.


Znaky

Bravčové stehno sa delí na niekoľko častí. Vrchný šál je jemne vláknitý a obsahuje iba 3 % tuku, spodný šál je jemne mramorovaný a pokrytý tenkou tukovou vrstvou. Orech má zaoblený tvar a poskytuje krehké a jemne vláknité mäso. Špička stehna je veľmi jemne pretkaná tukovými žilkami a vyniká skvelou chuťou a krehkosťou mäsa.

Využitie

Najznámejšie je stehno v podobe dusenej, varenej alebo údenej šunky. Jednotlivé časti však ponúkajú množstvo ďalších možností spracovania – hodia sa na pečenie, dusenie aj na minútkové úpravy. Z vrchného šálu je možné pripraviť skvelé prírodné rezne, spodný šál sa používa na bravčové guláše alebo na rolády. Orech nakrájaný na kocky je vhodný na mäsové fondue, špička stehna sa najčastejšie pečie a dusí.



Čerstvé mäso v METRO

V METRO vám ponúkame len to najčerstvejšie a najkvalitnejšie mäso - pozrite sa, ako je distribuované, spracované a kontrolované.

Recepty pre každého

Máte tiež rádi mäso a hydinu, ale neviete, čo pripraviť z konkrétneho mäsa? Vyskúšajte naše recepty! Krok za krokom sa stanete majstrom kuchyne!