Rebrá a bôčik

940x200

Predná časť boku sa nachádza v prednej časti hrudnej steny pod plecom. Delí sa na predné rebrá, resp. hruď a bôčik, resp. pupok. Mäso obsahuje vysoký podiel tuku a hodí sa na množstvo kuchynských úprav.


940x200

Viete, že..?

Čerstvé bravčové je sfarbené doružova s jemnými vláknami a ľahko mramorované tukom. Tučné časti majú byť biele a pevné. Na rozdiel od hovädzieho, ktoré potrebuje určitý čas zrieť, je bravčové mäso najchutnejšie ihneď po porážke.

Bravčové vydrží niekoľko dní v chladničke, hlboko zamrazené sa môže skladovať až pol roka. Pri príprave treba z hygienických dôvodov dbať na to, aby bolo aj v hlbších vrstvách dokonale tepelne opracované.


Znaky

Bravčový bok je výrazne prerastený tukom – jeho podiel v mäse sa pohybuje okolo 20 %. Mäso mladších kusov sa vyznačuje jemnou štruktúrou, s vyšším vekom je vláknitejšie. Bôčik je dostupný tak vykostený, ako aj vo variante s rebrami.

Využitie

Bôčik sa jedinečne hodí na pečenie a grilovanie, a to tak vcelku, ako aj pokrájaný na plátky. Pripraviť ho možno spoločne s rebrami, ktoré mäsu dodajú výraznejšiu chuť, ale bežné je aj samostatné použitie. Pred úpravou sa mäso často nakladá do pikantných marinád, napríklad z piva, medu, zázvoru a rôznych druhov korenia. Obľúbené je taktiež v údenej podobe, vykostený bôčik sa používa na výrobu slaniny. Rozkrojený na plát sa hodí na prípravu rolády.



Čerstvé mäso v METRO

V METRO vám ponúkame len to najčerstvejšie a najkvalitnejšie mäso - pozrite sa, ako je distribuované, spracované a kontrolované.

Recepty pre každého

Máte tiež rádi mäso a hydinu, ale neviete, čo pripraviť z konkrétneho mäsa? Vyskúšajte naše recepty! Krok za krokom sa stanete majstrom kuchyne!