Sedliacke „syrové fondue“ s cibuľkou a slaninou

Čo budete potrebovať?
MnožstvoIngrediencie
4ks
žemličiek, bosniakov alebo mini chlebov160g
prerastenej slaniny350g
mix syrov (ementál, oštiepok, čedar, brie, syr s modrou plesňou, bryndza, tavený syr)150g
farebných papríkbiele mleté korenie
100g
kyslej smotanypažítka alebo jarná cibuľka na ozdobu
Postup prípravy
Krok 1
Z chleba (žemlí) zrežeme vršok a spodné časti vydlabeme.
Krok 2
Slaninku nakrájame na drobné kocky a osmažíme do chrumkava.
Krok 3
Zmiešame smotanu, rôzne druhy syrov (nakrájané, nastrúhané).
Krok 4
Farebné papriky nakrájame nadrobno, tak isto pažítku a jarnú cibuľku.
Krok 5
V mise zmiešame syrovú zmes, papriky, cibuľku a pažítku. Ochutíme soľou a korením.
Krok 6
Tukom zo slaniny vytrieme vnútra žemličiek, naplníme syrovou zmesou. Položíme na plech a pečieme, prípadne grilujeme cca na 190 °C asi tak 10 minút v rozohriatej rúre.
Krok 7
Hotové ešte posypeme ostatkom opečenej slaninky, pažítkou a zelenou časťou jarnej cibuľky.
Krok 8
Syrové sedliacke mini-fondue konzumujeme pomocou upečeného vršku zo žemličiek, ktorý nám poslúži nielen ako príloha, ale aj ako lyžica.