Najlepších kuchárov a čašníkov má Hotelová akadémia zo Žiliny

Bratislava, 1. 2. 2017

Na ktorej škole vyrastajú tí najšikovnejší mladí kuchári? Už po piaty krát si svoje sily mohli zmerať študenti – stredoškoláci v súťaži  METRO HoReCa päťboj, ktorá sa konala v rámci výstavy potravinárstva, gastronómie a cestovného ruchu Danubius Gastro. Víťazom aktuálneho ročníka sa stala Hotelová akadémia zo Žiliny s celkovým počtom bodov 1 114. Odniesla si hodnotné vecné ceny a poukaz na nákup zariadenia vo veľkoobchodnom stredisku METRO. Na druhom mieste sa umiestnili študenti SOŠ Zvolen s počtom bodov 986 a na tretej priečke skončili žiaci z Hotelovej akadémie Prešov s počtom bodov 912.

Budúci kuchári a čašníci súťažili v rôznych disciplínach, ktoré im v praxi nesmú byť cudzie.

Súťažné disciplíny:

Filetovanie pstruha

Tranžírovanie kurčaťa

Krájanie cibule

Krájanie zemiakov na brunoise

Krájanie póru na julienne

Príprava espressa a capuccina

Príprava - miešanie nealkoholického nápoja

Príprava reštaurácie, obsluha a servis zákazníkov

Úlohou súťažiacich zároveň bolo pripraviť dve hlavné jedlá a dezert pochádzajúci z regionálnej kuchyne. Do finále piateho ročníka METRO HoReCa päťboja postúpili z regionálnych kôl tieto školy: Hotelová akadémia Prešov, Hotelová akadémia Žilina, SOŠ Holíč, SoŠ obchodu a hotelových služieb zo Zvolena a Hotelová akadémia Liptovský Mikuláš.

Ich výkony hodnotila odborná porota zložená zo známych šéfkuchárov pod vedením Vojta Artza.

Mladým kuchárskym talentom srdečne gratulujeme a držíme palce, aby sa im podarilo úspešne naštartovať svoju kariéru na poli gastronómie.