Zapečené zeleninové cestoviny

Zapečené zeleninové cestoviny

Čas prípravy
:
2 hod
Obtiažnost
:
Stredná
Počet porcií
:
10

Čo budete potrebovať?

MnožstvoIngrediencie
1000g
semolinovej múky
350g
vajec
150g
čerstvého baby špenátu
1500g
batátov
500g
zemiakov (varný typ C)
200g
mozzarelly
10g
kamennej soli
500ml
zeleninového vývaru
300g
cukety
300g
baklažánu
300g
bielej špargle
300g
zelenej špargle
300g
nakladaných artičok
200g
červenej papriky
150g
listového špenátu
100ml
extra panenského olivového oleja
50g
strúhaného parmezánu
20g
čerstvej bazalky

Postup prípravy

Príprava cestovín:
1. Z múky a vajec vypracujeme tuhšie cesto, ktoré necháme odležať asi 30 minút. Na strojčeku na cestoviny z neho vyváľame plát, ktorý niekoľkokrát prehneme a opäť pretiahneme.
2. Počas opakovaného preťahovania cesta vždy valčeky pritiahneme o jeden stupeň (1 mm), pokým nevznikne tenký hladký plát.
3. Následne v strojčeku vymeníme valčeky za krájacie nože a vytvoríme samotné cestoviny. Pracujeme opatrne, aby sme cesto nepotrhali.
4. Hotové tvary varíme vo vriacej, jemne osolenej vode cca 1,5 minúty na zhryz – dĺžka varenia závisí od veľkosti a výšky vyrobených cestovín.
Príprava batatového pyré:
1. Olúpané bataty a zemiaky nakrájame na kúsky, zalejeme vodou, osolíme a uvaríme domäkka.
2. Potom vodu zlejeme, zemiaky vložíme do mixéra alebo kutra a vymixujeme na hladké pyré.
3. Pyré dochutíme soľou a strúhanou mozzarellou.
Príprava zeleniny:
1. Umyté baklažány, cukety a papriky nakrájame na kocky s veľkosťou cca 15 mm a orestujeme ich na malom množstve oleja dozlatista.
2. Špargľu olúpeme a sparíme v zeleninovom vývare (asi 2 minúty).
3. Umytý špenát sparíme v horúcej vode a ihneď preložíme do studenej vody s ľadom.
4. Umyté a odkvapkané artičoky opečieme na suchej panvici dozlatista.
Zapekanie a podávanie:
1. Na dno vymazaného pekáča položíme čerstvé cestoviny, potrieme ich batatovým pyré, posypeme orestovanou zeleninou, opečenou artičokou a listovým špenátom. Naň vyskladáme sparenú špargľu.
2.Nasleduje ďalšia vrstva cestovín, pyré a zeleniny. Poslednou vrstvou sú vo vode namočené cestoviny, ktoré pred zapečením posypeme strúhaným parmezánom.
3. Pekáč vložíme do rúry predhriatej na 160 °C asi na hodinu. Čas zapekania závisí od výšky a veľkosti pekáča.
Náš tip:
Cestoviny môžeme okrem pekáča či gastronádoby zapiecť aj po jednotlivých porciách v zapekacích miskách. Príprava je časovo náročnejšia, ale výsledok vyzerá oveľa lepšie.
Pre vás
ZÁKAZNÍCI
Staňte saMETRO ZÁKAZNÍKEM
Staňte sa zákazníkom METRO a užívajte si všetky výhody
Získať  METRO kartu
Metro karta
NEWSLETTER
prihláste sena odber noviniek
zistite viac o exkluzívnych novinkách
Chcem odoberať newsletter
Newslettter
Ďalšie bezmäsité recepty
Objavte ich
Všetky naše recepty
Objavte ich
Všetky položky v sortimente
Objavte ich