VARIÁCIE USTRÍC

VARIÁCIE USTRÍC
Čas prípravy60 min
ObťažnosťĽahká
Počet porcií10

Čo budete potrebovať?

MnožstvoIngrediencie
30ml
Sójová omáčka Kikkoman
90ml
Rybia omáčka (Nuc mam hi)
150ml
Voda podľa potreby (chuti)
5g
Čili papričky červené čerstvé aj so semienkami
10g
Cesnak
150g
Limety čerstvé (na šťavu)
80g
Cukor trstinový alebo podľa chuti
10g
Jarná cibuľka (nemusí byť)
80g
Šalotka banánová
70ml
Červený vinný ocot
10g
Pažítka čerstvá ( použijeme na servis)
40g
Cukor trstinový (môže byť aj biely)
70g
Olivový olej extra Virgine
5g
Soľ

Postup prípravy

Ustrice:
Schránky opláchneme pod studenou vodou a osušíme. Pomocou noža na ustrice otvoríme vrchnú časť ulity, prvú morskú vodu zlejeme a telo ustrice odspodu odrežeme - uvoľníme. Otočíme  a podľa chuti pridáme všetky ostatné doplnky (dresing , vinaigrette, limeta...). Podávame na ľade  a dobre vychladené.
Príprava vietnamského dresingu:
Do nádoby vložíme nadrobno nakrájané čili papričky, nasekaný alebo nastrúhaný cesnak (prípadne aj jarnú cibuľku), limetkovú šťavu, cukor, sójovú a rybiu omáčku. Všetko premiešame a prilejeme vodu, necháme zovrieť v malom kastróliku, odstavíme a  necháme dobre vychladnúť. V chladničke vydrží v uzatvorenej nádobe 3 týždne.
Šalotkový vinaigrette:
Očistenú šalotku nakrájame nadrobno. Červený vinný ocot zmiešame s troškou trstinového cukru, môžeme pridať malé množstvo vody a miešame pokiaľ sa cukor nerozpustí. Následne tenkým prúdom prišľaháme olivový olej až sa nám vytvorí emulzia a osolíme podľa chuti. Môžeme pridať aj malé množstvo nasekanej pažítky.  V chladničke vydrží v uzatvorenej nádobe niekoľko dní.
Servis:
Ustrice podávame na ľade dobre vychladené. V reštaurácií sa zväčša servírujú v poltucte (6ks) alebo tucte (12 ks). Základná chuť je ustrica a pár kvapiek limetovej šťavy. Existuje nesmierne množstvo variácií servírovania čerstvých ustríc napr. servírovať ich môžeme aj so šalotkovým vinnaigretom  a pažítkou alebo vietnamským dresingom a jarnou cibuľkou. Kombinovať a zdobiť ich môžeme rôznymi druhmi kaviáru a ovocných perál, mikrobylinkami, jedlými kvietkami či dokonca prepeličím vajíčkom (žĺtkom) a podobne.
Pre vás
ZÁKAZNÍCI
Staňte sa METRO ZÁKAZNÍKEM
Staňte sa zákazníkom METRO a užívajte si všetky výhody  
Získať  METRO kartu
Metro karta
NEWSLETTER
prihláste se na odber noviniek
zistite viac o exkluzívnych novinkách  
Chcem odoberať newsletter
Newslettter
Ďalšie bezmäsité recepty
Objavte ich
Všetky naše recepty
Objavte ich
Všetky položky v sortimente
Objavte ich