Smažené artičoky s cesnakovou omáčkou aioli a šalátom

Smažené artičoky s cesnakovou omáčkou aioli a šalátom
Čas prípravy1 hod
ObťažnosťĽahká
Počet porcií10

Čo budete potrebovať?

MnožstvoIngrediencie
800g
sterilizovaných celých artičok
120g
hladkej múky
100g
vajec
100ml
mlieka 1,5 %
300g
jemnej strúhanky Panko
400g
slnečnicového oleja
100g
zemiakov (varný typ C)
100g
pasterizovaných žĺtkov
40g
českého cesnaku
500ml
extra panenského olivového oleja
5g
kamennej soli
0,2g
šafranu
200g
ľadového šalátu
100g
bielej čakanky
50g
listov červenej repy
50g
šalátu rukoly
50g
šalátu valeriánka
30g
petržlenovej vňate
1g
jedlých kvetov

Postup prípravy

Príprava omáčky:
1. Umyté zemiaky uvaríme a ešte teplé olúpeme.
2. Šafran zalejeme veľmi malým množstvom vlažnej vody, aby sa lepšie uvoľnilo farbivo a chuť.
3. V miske vyšľaháme pasterizované žĺtky do peny, ochutíme ich soľou, jemne nastrúhaným cesnakom a pozvoľna prilievame olivový olej.
4. Až omáčka zhustne, vmiešame do nej namočený šafran vrátane tekutiny a na jemno nastrúhané zemiaky. Hotová omáčka by mala mať hustú tečúcu konzistenciu.
Príprava artičok:
1. Sterilizované artičoky necháme odkvapkať na dierovanej gastronádobe alebo v cedidle.
2. Potom ich preložíme na papierovú kuchynskú utierku a ešte raz ich necháme odkvapkať.
3. Artičoky pozdĺžne prekrojíme na polovice.
4. Na obaľovanie si pripravíme trojobal – preosiatu hladkú múku, vajcia rozšľahané s mliekom a jemne preosiatu strúhanku.
5. V tomto poradí surovín obalíme jednotlivé polovice artičok.
6. Podľa objednávky ich smažíme vo fritéze predhriatej na 160 °C dozlatista.
7. Usmažené artičoky po vybratí z oleja opäť necháme odkvapkať na papierovej utierke.
Doplnky a servírovanie:
1. Jednotlivé druhy listových šalátov dôkladne umyjeme v studenej vode a prebytočnú vodu odstredíme v centrifúge na šaláty.
2. Na teplý tanier lyžicou nanesieme porciu omáčky a k nej preložíme teplé osmažené artičoky.
3. Pokrm doplníme naaranžovanými listami šalátov a na malé dieliky rozobranými jedlými kvetmi.
Tipy kuchára:
1. Panko strúhanka je špeciálna strúhanka z bieleho pečiva.
2. Týmto pokrmom si rozšírime sortiment vegetariánskych pokrmov.
3. Omáčka aioli má veľa podôb. Takto pripravená omáčka je jednou z nich.
4. Pasterizované žĺtky používame z dôvodu nebezpečenstva ochorenia salmonelou.
Pre vás
ZÁKAZNÍCI
Staňte sa METRO ZÁKAZNÍKEM
Staňte sa zákazníkom METRO a užívajte si všetky výhody  
Získať  METRO kartu
Metro karta
NEWSLETTER
prihláste se na odber noviniek
zistite viac o exkluzívnych novinkách  
Chcem odoberať newsletter
Newslettter
Ďalšie bezmäsité recepty
Objavte ich
Všetky naše recepty
Objavte ich
Všetky položky v sortimente
Objavte ich