Staňte sa naším zákazníkom. Je to jednoduché.

Získať METRO kartu

Tatársky biftek

Tatársky biftek

Počet porcií: 10
Obtiažnost: ★★★☆☆
Čas prípravy: 60 minut

Ingrediencie:

Tatársky biftek:

 
  • 1 500 g hovädzieho mäsa (flap US)
  • 250 g žĺtkov (10 ks)
  • 200 g plnotučnej horčice
  • 200 g jemného kečupu
  • 100 g žltej cibule
  • 1 g červeného tabasca

Worcesterské želé:

 
  • 100 ml worcestra
  • 20 g plátkovej želatíny

Soľné kryštály:

 
  • 50 g kamennej soli
  • 20 ml vody

Guľky z korenia:

 
  • 40 g mletej sladkej papriky
  • 20 g mletého čierneho korenia
  • 20 g drvenej rasce
  • 3× 8 ml vody

Na podávanie:

 
  • 1 000 g tmavého kváskového chleba
  • 300 g škvarenej masti
  • 10 g bieleného šalátu frisée
  • 10 g lístkov z červenej repy
  • 50 g cesnaku

Postup:

Príprava mäsa:

1. Mäso pripravujeme priamo na objednávku. Hovädzí flap pokrájame na menšie pruhy a postupne ho pomelieme.

2. Na zachovanie štruktúry mäso odoberáme z mlynčeka na kartu a rovno ho ukladáme na tanier.


Príprava želé:

1. Želatínu necháme napučať vo vode, potom ju vyberieme, jemne z nej vytlačíme vodu a rozpustíme ju v ohriatom worcestri.

2. Formu vyložíme potravinovou fóliou, nalejeme do nej tekutinu a necháme ju stuhnúť. Hmotu potom vyberieme z formy, fóliu odoberieme a želé nakrájame na pravidelné kocôčky s veľkosťou 1 cm.


Príprava guľôčok z korenia:

1. Každý druh korenia zmiešame zvlášť s uvedeným množstvom vody.

2. Nasadíme si jednorazové hygienické rukavice, aby sa zmes nelepila na ruky, a vytvoríme guľky s priemerom 1 cm.


Príprava soľných kryštálov:

1. Soľ zmiešame s uvedeným množstvom vody a vytvarujeme husté kašovité hrudky, ktoré pri servírovaní rozdrobíme na tanier.


Podávanie:

1. Na bridlicový tanier preložíme kartou čerstvo mleté mäso. Okolo mäsa rozmiestnime guľky z korenia a cukrárenským vreckom naaranžujeme horčicu a kečup zmiešaný s tabascom.

2. Do priestoru položíme soľné kryštály a kocôčku worcesterského želé. Žĺtok položíme na opačnú stranu než želé.

3. Tatársky biftek doplníme lístkami červenej repy a šalátom Frisée. Ako prílohu podávame na masti smažené chlebové hrianky s cesnakom.

Tip šéfkuchára: Nechajte hostí, nech si zmiešajú tatársky biftek sami – dobre potom uvidia kvalitu mäsa a vytvoria si pokrm podľa vlastnej chuti.

Gastro tip: Z hygienických dôvodov používame na prípravu tatárskeho bifteku radšej pasterizované žĺtky. Konzumácia surových žĺtkov je vzhľadom na možné ochorenie salmonelózou riziková.


Tipy zo sortimentu


Archív receptov

Culinar

Mäso a hydina