Staňte sa naším zákazníkom. Je to jednoduché.

Získať METRO kartu

Paštéta z husacej pečene zaliata masťou, s nakladanými hubami a domácou žemličkou

Paštéta z husacej pečene

Počet porcií: 10
Obtiažnosť: ★★★★☆
Čas prípravy: 17 h

Ingrediencie:

Paštéta:

 
  • 750 g husacej pečene
  • 125 g kuracích pŕs bez kože
  • 60 g banánovej šalotky
  • 15 g soli
  • 0,2 g mletého čierneho korenia
  • 75 g masla (82 %)
  • 5 g čerstvého tymianu
  • 75 ml suchého červeného vína
  • 10 ml koňaku
  • 100 g žĺtkov
  • 300 g husacej masti

Žemlička:

 
  • 200 g polohrubej múky
  • 15 g čerstvého droždia
  • 100 ml mlieka (1,5 %)
  • 10 g cukru krupice
  • 2,5 g soli
  • 25 g žĺtkov
  • 50 g masla (82 %)

Huby:

 
  • 500 g húb shimeji
  • 500 g hnedých šampiňónov
  • 15 g soli
  • 200 ml bieleho vínneho octu
  • 75 g cukru krupice
  • 500 ml vody

Doplnky:

 
  • 100 g tmavého chleba
  • zmes listových šalátov
  • petržlenová vňať

Postup:

Príprava paštéty:

1. Kuracie prsia a husaciu pečeň očistíme a nakrájame na väčšie kúsky. Najemno nakrájanú šalotku orestujeme na masle do zmäknutia, pridáme kuracie prsia a spolu s pečeňou zľahka orestujeme. Zastrekneme koňakom a podlejeme červeným vínom. 
Zmes rozmixujeme alebo pomelieme, ochutíme čerstvým tymianom, soľou a korením. Potom vmiešame vaječné žĺtky a vymiešame dohladka. Paštétovú zmes naplníme do foriem (alebo misiek), prikryjeme alobalom, vložíme do gastronádoby s cca 2 cm vody a prikryté pečieme vo vodnom kúpeli pri 85 °C cca 45 minút. (Dĺžka tepelnej úpravy závisí od veľkosti a výšky paštéty.) Hotové paštéty necháme pozvoľna vychladnúť. Po vychladnutí povrch zalejeme husacou masťou a uchováme v chladničke.

Príprava húb:

1. Štetcom očistené huby opláchneme pod tečúcou vodou a necháme odkvapkať. Vodu s octom, cukrom a soľou prevaríme a nalejeme na huby. Po vychladnutí vložíme do chladničky a necháme aspoň 12 hodín odležať.

Príprava kvásku:

1. Z droždia, cca 40 g múky, 1 g cukru a trochy vlažného mlieka vymiešame zmes s konzistenciou krupicovej kaše. Hmotu prikryjeme utierkou a ponecháme v miernom teple (cca 35 °C) vykysnúť. Kvások následne použijeme na prípravu cesta.

Príprava cesta:

1. Do misy preosejeme múku, pridáme žĺtky, rozpustené maslo, zvyšnú časť cukru, soľ a vykysnutý kvások. Postupne prilievame vlažné mlieko a vypracujeme vláčne, polotuhé cesto (asi 15 minút). Vareškou hmotu priebežne zdvíhame, aby sa do nej dostal vzduch – správne vypracované cesto sa nelepí na steny misy ani na varešku. Cesto mierne posypeme múkou, prikryjeme utierkou a necháme na teplom mieste vykysnúť.

Tvarovanie a pečenie žemličiek:

1. Vykysnuté cesto rozdelíme na dieliky s hmotnosťou 25 g a starostlivo ich vytvarujeme do guľôčok – na povrchu musia byť absolútne hladké. Potom ich preložíme na plech vyložený papierom na pečenie a necháme ich pod čistou utierkou nakysnúť. (Odstupy by mali byť aspoň 4 cm.) Následne ich pomocou štetca potrieme rozšľahanými žĺtkami s mliekom a cukrom. Vložíme do vopred vyhriateho konvektomatu na 170 °C a upečieme ich dozlatista. Hotové žemličky necháme vychladnúť a pred plnením ich priečne prekrojíme na polovicu.


Podávanie:

1. Paštétu servírujeme v miske či forme, v ktorej sme ju pripravovali. Ako doplnok podávame tmavý chlieb, nakladané huby a listové šaláty.


Tipy zo sortimentu


Archív receptov

Culinar

Mäso a hydina