Postup:
Príprava polievky (asi 45 minút):
1. Olúpanú cibuľu nakrájame najemno a orestujeme ju na masle dosklovita.
2. Potom prisypeme hladkú múku, znížime príkon tepla a pomaly restujeme do zlatistej farby.
3. Takto orestovanú zápražku zalejeme vývarom, rozšľaháme metlou, ochutíme soľou, rascou, mletým čiernym korením a varíme asi 20 minút.
4. Počas varu do polievky pridáme olúpané, na hrubšie kusy nakrájané zemiaky a koreňovú zeleninu.
5. Sušené huby krátko namočíme do horúcej vody a pridáme aj s ňou do polievky.
6. Polievku varíme do úplného zmäknutia pridaných surovín.
7. V závere polievku dochutíme nastrúhaným čerstvým cesnakom a nakrájanými lístkami čerstvého majoránu.
8. Listy kelu nakrájame na štvorce, ktoré sparíme v horúcej vode a následne vložíme do polievky.
Servírovanie:
1. Do nahriateho hlbokého taniera nalejeme polievku, doplníme ju nakrájaným listovým petržlenom.
Tipy šéfkuchára:
-
Zemiaková polievka je naša národná polievka, preto má v každom regióne trochu inú podobu.
- Zemiaková polievka je vždy veľmi sýta, preto sa často podáva ako desiatová.