Postup:
Príprava polievky:
1. Uhorku olúpeme, vyberieme zrniečka a nakrájame na hrubé kocky. Paradajky
umyjeme, šupku nakrojíme na povrchu do malého kríža, vložíme do vriacej vody
asi na 10 sekúnd, potom ihneď preložíme do studenej vody s ľadom a následne
olúpeme a vyjadrincujeme. Z jadrincov cez sitko vytlačíme čo najviac šťavy.
Tú použijeme neskôr. Červenú cibuľu olúpeme a bez korienkov ju nakrájame
najemno. Červenú papriku spolu s jalapeňo paprikou vyjadrincujeme. Do mixéra
vložíme olúpané paradajky, cibuľu, cesnak, uhorky, papriky, limetkovú šťavu
a dochutíme soľou, worchesterovou omáčkou, čerstvo namletým čiernym
korením, rímskou rascou, balzamikovým octom, olivovým olejom a paradajkovou
šťavou. Všetko vymixujeme na hrubé pyré. Potom polovicu objemu odoberieme
a vymixujeme dohladka. Obe polovice následne zmiešame a polievku necháme
v chladničke, najlepšie cez noc odležať, aby sa chute náležito spojili. Čierne olivy
nakrájame na malé kocôčky. Listy bazalky otrháme a nakrájame tesne pred
servírovaním. Pridávame ich navrch polievky ako vložku.
Príprava chlebového chipsu
1. Slnečnicový chlieb nakrájame na tenké plátky a upečieme v rúre na 180 °C
do zlatistej farby.
Servírovanie:
1. Do sklenenej šálky nalejeme polievku, do stredu ktorej vložíme rezančeky
bazalky s kocôčkami čiernych olív. Povrch polievky pokvapkáme olivovým olejom.
Polievku doplníme chipsom z chleba.
Tipy kuchára:
Je mnoho podôb Gaspacho polievky,
všetky sú veľmi osviežujúce. Najlepšie
chutí počas horúcich letných dní.
Polievku by sme mali servírovať nie príliš
studenú, aby sa plne rozvinula jej chuť.