Postup:
1. Olúpanú tekvicu bez semienok, šalotku, čili papričku, zemiaky, cesnak a pór nakrájame na plátky a premiešame s korením a olivovým olejom.
2. Všetko premiestnime do pekáča, zľahka podlejeme vývarom a prikryté alobalom pečieme v rúre na 180 °C úplne domäkka.
3. Pripravený základ na polievku potom rozmixujeme v mixéri dohladka. Potom zmes vložíme do hrnca a vlejeme doň zeleninový vývar. Ochutíme cukrom, soľou a krátko povaríme.
4. Tekvicové semienka rozprestrieme na plech vyložený papierom na pečenie a pečieme v rúre na 170 °C asi 7 minút.
5. Pred servírovaním polievku ohrejeme a vymixujeme spolu s vychladenými kocôčkami masla, ktoré ju zjemnia. Polievku už ďalej nevaríme a ihneď podávame.
6. Polievku servírujeme posypanú opraženými tekvicovými semienkami a pokvapkanú tekvicovým olejom.