Pracovný postup:
Príprava vývaru (cca 2 hodiny):
1. Kaprie hlavy očistíme, vyberieme žiabre a oči.
2. Na časti tuku orestujeme očistenú, na kúsky nakrájanú koreňovú zeleninu, zalejeme ju studenou vodou, osolíme, pridáme kaprie hlavy a pozvoľna zavaríme.
3. Pomocou
naberačky zoberieme z povrchu zrazené bielkoviny, pridáme korenie
a znížime príkon tepla.
4. Vývar ťaháme 1 hodinu. Potom vývar vypneme
a ponecháme čiastočne vychladnúť.
5. Chuť vývaru sa zosilní a kaly sa
usadia na dno hrnca.
6. Vývar následne pomocou naberačky precedíme cez
jemné sitko.
Príprava polievky (cca 15 minút):
1. Zvyšnú časť koreňovej zeleniny nakrájame na kocky cca 7 mm, pridáme 2/3 olúpaných paradajok a krátko orestujeme.
2. Zalejeme rybím vývarom,
ochutíme soľou, prípadne cukrom a redukujeme.
Príprava paprík a paradajok (cca 30 minút):
1. Celé papriky potrieme dôkladne olejom.
2. Vložíme ich na plech na pečenie a pečieme ich v rúre pri 200 °C cca 15 minút do hnedej farby. Šupka paprík tým tzv. spuchrie.
3. Po upečení ich prikryjeme pokrievkou a necháme ich zapariť na cca 10 minút.
4. Potom papriky ošúpeme a dužinu nakrájame na prúžky.
5. Paradajky zľahka nakrojíme na špičke do kríža.
6. Na 10 sekúnd ich ponoríme do dostatočného množstva vriacej vody.
7. Následne ich vyberieme podberákom a ihneď ich schladíme v studenej vode.
8. Rozkrojené špičky sa mierne odlupujú od dužiny a tým sa nám dobre lúpajú.
9. Olúpané paradajky rozkrojíme na štvrtiny a vykrojíme jadrovníky.
Príprava rýb (cca 15 minút):
1. Filé rýb očistíme, zbavíme kostí a nakrájame na kúsky.
2. Následne ich v panvici opekáme na masle kožou dole do 2/3 prepečenosti mäsa a jemne ich osolíme.
3. Pri servírovaní kúsky rýb vkladáme priamo do polievky.
Tipy kuchaře:
1. Nie je vhodné rybí vývar ťahať dlho, pretože môže zhorknúť. Príprava polievky je jednoduchá, musíme však dôsledne rešpektovať zásady prípravy vývaru.