Postup:
Príprava polievky:
1. Olúpanú repu, šalotku, čili papričku, cesnak a pór nakrájame na plátky a premiešame s korením a olivovým olejom.
2. Prikryté alobalom upečieme v rúre na 180 °C domäkka.
3. Zeleninovú zmes premiestnime do mixéra a rozmixujeme dohladka.
4. Potom ju vložíme do hrnca a vmiešaním teplého zeleninového vývaru upravíme konzistenciu.
5. Polievku ochutíme cukrom a soľou a krátko povaríme.
Príprava foie gras:
1. Pečeň vcelku namočíme do vody s teplotou cca 30 °C. Hneď ako zmäkne do takmer kašovitej konzistencie, vyberieme ju a položíme hladkou časťou na pracovný stôl.
2. Obe časti pečene opatrne na povrchu zrežeme. Uchopíme viditeľné hrubé žilky spájajúce časti pečene a postupne ich vytiahneme. Postupujeme systematicky od najhrubších po najtenšie. Pečeň tým málinko narušíme, ale po zatuhnutí sa zase spojí.
3. Po vyčistení pečeň nasolíme, priklopíme odrezanou časťou (taktiež vyčistenou) a vložíme do chladničky na zatuhnutie.
4. Po vychladení pečeň pokrájame na kocky a naložíme do portského vína asi na 12 hodín. Potom ju osušíme, ochutíme soľou a čerstvo mletým čiernym korením, vytvarujeme do závitka s priemerom 4 cm a pomocou potravinovej fólie zatiahneme.
5. Plát briošky zrežeme do obdĺžnika a opečieme pod salamandrom alebo na panvici z jednej strany dozlatista.
6. Vychladnutú briošku potrieme rozmiešaným lekvárom, pomocou potravinovej fólie do nej zabalíme pečeň a necháme v chladničke stuhnúť.
Podávanie:
1. Polievku ohrejeme a vymixujeme spolu s vychladenými kocôčkami masla a proespumou. Z pečene odkrájame asi 2 cm vysoké plátky.
2. Vymixovanú, napenenú polievku servírujeme v špeciálnom tanieri. Do stredu polievky vložíme pečeňové plátky a podávame.