Postup:
Príprava hríbov:
1. Kuriatka dôkladne očistíme od zvyškov zeminy.
2. Malé kuriatka si dáme bokom a použijeme neskôr ako vložku do polievky.
3. Tie väčšie orestujeme sprudka v hrnci na prepustenom masle dozlata a vyberieme z hrnca.
Príprava polievky:
1. Olúpanú šalotku zbavenú korienkov nakrájame na plátky, to isté urobíme so zemiakmi.
2. Všetko osolíme a orestujeme na masle s olivovým olejom v hrnci po kuriatkach.
3. Pridáme na plátky nakrájaný pór, cesnak a znovu orestujeme.
4. Všetko zalejeme kuracím vývarom.
5. Do hrnca pridáme orestované kuriatka a pozvoľna varíme všetko domäkka za občasného premiešania.
6. Keď je všetko uvarené, 1/3 tekutiny scedíme a ponecháme ju bokom.
7. 2/3 rozmixujeme do hladkej hustej polievky.
8. Konzistenciu upravíme podľa potreby pomocou zvyšku z 1/3 odcedeného základu, poprípade dosolíme.
9. Polievku už potom nevaríme.
Servírovanie:
1. Polievku ohrejeme, zjemníme vyšľahanou smotanou a nalejeme ju do teplého taniera, navrch doplníme haluškami z vyšľahanej smotany, vetvičkou petržlenu a na masle čerstvo orestovanými kuriatkami.
Tipy:
-
Pre správne uvoľnenie chutí je pri príprave základu dôležité pripravovať ho pozvoľna a na dostatočnom množstve tuku.
- Ak budete používať mrazené kuriatka, navýšte množstvo kuriatok o 1/3 až 1/2. Záleží na kvalite hríbov.
- Vývar volím radšej kurací, v tomto prípade zosilnený o čierne korenie a trošku rasce. Ak je verzia polievky určená pre vegetariánov, použijeme tzv. zeleninový vývar „nage s hubami“.