Postup:
1. Vo veľkom hrnci rozohrejeme olivový olej a dozlatista na ňom opražíme nakrájanú cibuľu.
2. Pridáme kocôčky mrkvy, olúpané paradajky, pokrájané stonky zeleru a prekrájaný cesnak. Všetko ochutíme rímskou rascou a soľou a za stáleho miešania zeleninu orestujeme.
3. Potom pridáme šošovicu a všetko zalejeme vodou a vývarom. Varíme zhruba 10 – 15 minút, pokým šošovica nezmäkne.
4. Na záver polievku dochutíme soľou, čiernym mletým korením, tymianom a posypeme nasekanou petržlenovou vňaťou.
Poznámka: Červená šošovica sa prevažne používa v lúpanej forme. Má mierne sladkastú chuť a je veľmi dobre stráviteľná. Netreba ju namáčať, jej príprava zaberie zhruba 10 – 15 minút, pri varení má tendenciu sa rozpadať. Hodí sa na prípravu polievok, kaší, nátierok, šalátov a používa sa taktiež na zahusťovanie.