Postup:
1. Kapusta očistite. Odstráňte vrchné listy, rozkrojte na pol a vykrojte hlúb. Kapusta nakrouhejte na kruhadle alebo na mandolínu.
2. Nastrúhané kapustu dajte do veľkej misy (alebo inej nádoby) a pridajte odmerané množstvo soli. Kapusta je potom potrebné poriadne premiešať a podrviť. Menšie množstvo zvládnete ručne, väčšie množstvo zoberte tĺkom alebo rovno pošlapejte. Nasolené kapusta nechajte odležať, kým nepustí šťavu.
3. Kapusta postupne plňte do pripravenej nádoby na kvasenie - zelák, poháre s viečkom, alebo nádoba s kvasnú zátkou. Kapusta ukladajte vo vrstvách a vždy poriadne utlačte, čo najviac to pôjde.
4. Poslednú vrstvu kapusty zalejte kapustovú šťavou, zaťažte a nechajte kvasiť. Kapusta musí byť pod hladinou a nesmie byť v kontakte so vzduchom. Pri teplotách okolo 15 ° C to trvá 2 až 3 týždne. Pri izbovej teplote kapusty kvasí rýchlejšie (ale o to búrlivejšie, tak pozor na pretekajúca šťavu).
Pripravené v spolupráci s food blogerom pánom Cuketkou