Postup:
1. Do vývaru vložíme mäso na polievku, privedieme do varu a odoberieme penu.
2. Cibuľu prešpikujeme klinčekmi a bobkovými listami a pridáme ju do vývaru.
3. Pomaly varíme asi 1,5 hodiny.
4. Keď sa mäso začne pri prepichnutí vidličkou rozpadať, vyberieme ho z vývaru a odložíme nabok. Spolu s mäsom vyberieme aj cibuľu.
5. Zeleninu a zemiaky nakrájame na tenké rezance, vložíme ich do vývaru a varíme, kým nie sú „nazhryz“.
6. Potom pridáme bielu kapustu.
7. Na prúžky nakrájanú cviklu zľahka podusíme v panvici.
8. Pridáme cibuľu a šťavu z citróna. Prisypeme zvyšok zeleniny a podusíme ďalších 5 minút.
9. Potom zmes pridáme do vývaru, krátko povaríme a ochutíme soľou a korením.
10. Pred podávaním nakrájame uvarené mäso na kúsky a vhodíme ho späťdo polievky.
11. Ozdobíme nasekanou petržlenovou vňaťou.
12. Na tanieri možno boršč dozdobiť ešte kyslou smotanou alebo crème fraîche.