Staňte sa naším zákazníkom. Je to jednoduché.

Získať METRO kartu

Žemľové knedle

Žemľové knedle

Počet porcií: 4
Obtiažnost: ★★
Čas prípravy: 60 min

Ingrediencie:

 
  • 1 000 g Múka hrubá
  • 450 g Mlieko 1,5%
  • 20 g Droždie čerstvé
  • 20 g Soľ kamenná
  • 50 g Vajcia
  • 180 g Pečivo biele – žemľa
  • 70 g Maslo 82%

 

 

    Orientačná cena za porciu: 0,17 €

Príprava cesta (cca 15 minút):

1. Z trochy vlažného mlieka, droždia, cukru a múky si pripravíme kašovitú zmes, tzv. kvások, ktorý necháme pri teplote cca 37 °C vykysnúť.

2. Do misky s múkou pridáme soľ, vajce, mlieko, vykysnutý kvások a vypracujeme polotuhé, vláčne, hladké cesto, ktoré sa nelepí.

3. Žemľu nakrájame alebo natrháme na kusy a vmiešame ju do cesta.

4. Cesto rozdelíme na diely po 300 g (veľkosť môže byť aj väčšia, záleží na tom, aký veľký hrniec máme) a tvarujeme bochníky (necháme ich vykysnúť), z ktorých vyváľame knedle, ktoré opäť necháme vykysnúť.

5. Vykysnuté knedle varíme v osolenej vode asi 20 minút, po 10 minútach ich obraciame.

6. Uvarené knedle rýchlo vyberieme, aby sa nám nezrazili, a prepicháme ich vidličkou.


Tipy šéfkuchára:

1. Po uvarení potierame knedle maslom.

2. Žemľové knedle našich babičiek vyzerali úplne inak. Boli samá žemľa a cesto len tieto kúsky lepilo k sebe. Používali sa vždy niekoľko dní staré žemle.

3. Tiež sa pridávali žĺtka. Knedle neboli tak „páperové”, ale boli veľmi chutné.


Tipy zo sortimentu


Archív receptov

Culinar

Pečivo a ďalší sortiment