Príprava cesta (cca 15 minút):
1. Z trochy vlažného mlieka, droždia, cukru a múky si pripravíme kašovitú zmes, tzv. kvások, ktorý necháme pri teplote cca 37 °C vykysnúť.
2. Do misky s múkou pridáme soľ, vajce, mlieko, vykysnutý kvások a vypracujeme polotuhé, vláčne, hladké cesto, ktoré sa nelepí.
3. Žemľu nakrájame alebo natrháme na kusy a vmiešame ju do cesta.
4. Cesto rozdelíme na diely po 300 g (veľkosť môže byť aj väčšia, záleží na tom, aký veľký hrniec máme) a tvarujeme bochníky (necháme ich vykysnúť), z ktorých vyváľame knedle, ktoré opäť necháme vykysnúť.
5. Vykysnuté knedle varíme v osolenej vode asi 20 minút, po 10 minútach ich obraciame.
6. Uvarené knedle rýchlo vyberieme, aby sa nám nezrazili, a prepicháme ich vidličkou.
Tipy šéfkuchára:
1. Po uvarení potierame knedle maslom.
2. Žemľové knedle našich babičiek vyzerali úplne inak. Boli samá žemľa a cesto len tieto kúsky lepilo k sebe. Používali sa vždy niekoľko dní staré žemle.
3. Tiež sa pridávali žĺtka. Knedle neboli tak „páperové”, ale boli veľmi chutné.