Postup:
1. Deň dopredu uvaríme zemiaky v šupke a ešte teplé ich olúpeme.
2. Staršie rožky nakrájame na kocôčky s veľkosťou 1,5 cm, vložíme ich na plech s papierom na pečenie a bez tuku ich opečieme do zlatistej farby pri teplote 175 °C.
3. Zemiaky nastrúhame na jemnom strúhadle, nasypeme na ne krupičku, prstami roztlačíme hrudky a premiesime. Pridáme vajcia, soľ, pečivo a zmes opatrne premiešame (netlačíme) – cesto by sa malo mierne drobiť.
4. Hmotu rozdelíme na dieliky s hmotnosťou 70 g, ktoré spracujeme na pevné cesto a vytvarujeme z nich gule. Knedličky je nutné dobre „dotiahnuť“, aby uprostred nevznikol vzduchový otvor a pri krájaní sa nerozpadali.
5. Pripravené gule varíme v osolenej vode približne 20 minút a po vybratí ich pretrieme rukou namočenou v studenej vode, aby zostali hladké. Na záver každú knedličku potrieme rozpusteným maslom.
Gastro tip: Zemiaky treba strúhať ručne – krájací stroj by z nich vytvoril mazľavú hmotu.
Poznámka: Ďalšie recepty nájdete v knihe Kulinářská inspirace, ktorej autorom je šéfkuchár MAKRO Petr Stádník. Kuchárka je v predaji exkluzívne na pobočkách MAKRO.