Postup:
1. Kapustu očistite. Odstráňte vrchné listy, rozkrojte na polovicu a vykrojte hlúby. Kapustu nastrúhajte na strúhadle alebo na rezačke.
2. Nastrúhanú kapustu dajte do veľkej misy (alebo inej nádoby) a pridajte odmerané množstvo soli. Kapustu je potom potrebné poriadne premiešať a podrviť. Menšie množstvo zvládnete ručne, väčšie množstvo tĺčikom alebo rovno pošliapte. Nasolenú kapustu nechajte odležať, kým nepustí šťavu.
3. Kapustu postupne plňte do pripravenej nádoby na kvasenie – súdok na kapustu, poháre s viečkom, alebo nádoba s kvasnou zátkou. Kapustu ukladajte po vrstvách a vždy poriadne utlačte ako najviac to pôjde.
4. Poslednú vrstvu kapusty zalejte kapustovou šťavou, zaťažte a nechajte kvasiť. Kapusta musí byť pod hladinou a nesmie byť v kontakte so vzduchom. Pri teplotách okolo 15 ° C to trvá 2 až 3 týždne. Pri izbovej teplote kapusta kvasí rýchlejšie (ale o to búrlivejšie, tak pozor na pretekajúcu šťavu).
Pripravené v spolupráci s food blogerom pánom Cuketkou