Postup:
1. Deň staré pečivo nakrájame na kocky s veľkosťou cca 1,5 cm a podľa potreby ho zvlhčíme mliekom.
2. Petržlen nakrájame a zmiešame s múkou, vajcia rozdelíme na žĺtky a bielky. Do žĺtkov nastrúhame muškátový oriešok, osolíme a vyšľaháme do peny.
3. Z bielkov ušľaháme pevný sneh, opatrne ho spojíme so žĺtkami a po častiach pridávame múku – cesto musí zostať nadýchané. Na záver zľahka vmiešame nakrájané pečivo.
4. Knedľu varíme zabalenú do potravinovej fólie (alebo alobalu) 45 minút vo vode pri teplote 80 °C alebo 45 minút v pare pri rovnakej teplote (po 20 minútach obrátime).
5. Uvarenú knedľu necháme vychladnúť, odstránime fóliu a potrieme ju rozpusteným maslom.
Gastro tip: Správne pripravená karlovarská knedľa je mäkká a vláčna a vsakuje sa do nej omáčka.
Poznámka: Ďalšie recepty nájdete v knihe Kulinárska inšpirácia, ktorej autorom je šéfkuchár MAKRO Petr Stádník. Kuchárka je v predaji exkluzívne na pobočkách MAKRO.