Postup:
1. Polovicu zemiakov uvaríme v šupke domäkka a ešte teplé ich ošúpeme. Druhú polovicu ako surové ošúpeme a nastrúhame na jemnom strúhadle do vody, aby nesčerneli.
2. Zo surových zemiakov dôkladne vytlačíme vodu, pridáme nastrúhané varené zemiaky, opečený rožok, nakrájaný petržlen a všetko zľahka premiešame.
3. Zmes zalejeme riedkym cestíčkom z mlieka, vajec, krupičky a soli a opatrne spracujeme.
4. Cesto necháme odpočinúť a potom z neho vytvarujeme gule s hmotnosťou asi 80 g.
5. Varíme v osolenej vode približne 25 minút a po vybratí knedličky pretrieme rukou namočenou v studenej vode – budú krásne hladké. Na záver knedličky potrieme rozpusteným maslom.
Gastro tip: Horácke knedličky podávame obdobne ako chlpaté knedličky, t. j. posypané smaženou cibuľkou.
Poznámka: Ďalšie recepty nájdete v knihe Kulinárska inšpirácia, ktorej autorom je šéfkuchár MAKRO Petr Stádník. Kuchárka je v predaji exkluzívne na pobočkách MAKRO.