Postup:
Príprava mäsa:
1. Slaninu nakrájame na kúsky hrubé 5 mm a dlhé 5 cm a vložíme do chladničky.
2. Mäso odblaníme, rozkrojíme ve smere vlákna na diely s priemerom 7 cm a prešpikujeme slaninou.
3. Jednotlivé diely sdrezírujeme povrázkom, aby mäso lepšie držalo tvar, a potom ho opečieme na masti zo všetkých strán.
4. Mäso vyberieme a na výpeku ďalej pripravujeme základ na omáčku.
Príprava omáčky:
1. Nové korenie, celé korenie a bobkový list zalejeme vodou. 5 minút povaríme, stiahneme z ohňa a necháme korenie vylúhovať.
2. Slaninu nakrájame na kocky a rozpustíme ju vo výpeku z mäsa.
3. Pridáme plátky koreňovej zeleniny a zľahka ich opečieme.
4. Prisypeme nadrobno nakrájanú cibuľu a všetko ďalej restujeme do hnedastej farby.
5. Zalejeme vývarom, pridáme odvar z korenia, červené víno, brusnice, šípkový džem, citrónovú šťavu, soľ a cukor.
6. Potom do základu vložíme mäso a dusíme domäkka asi 90 minút.
7. Mäso vyberieme, necháme ho vychladnúť a opatrne odstránime povrázok.
8. Základ rozmixujeme dohladka, zahustíme maslovou zápražkou, zalejeme vývarom, prevaríme cca 10 minút a precedíme.
9. Správne pripravená omáčka je lesklá a má husto tečúcu konzistenciu.
Príprava knedličiek:
1. Najskôr pripravíme odpaľované cesto.
2. Mlieko s maslom privedieme k varu a ochutíme muškátovým kvetom a soľou.
3. Postupne do mlieka vmiešavame krupicu.
4. Vzniknuté cesto miešame v hrnci na miernom teple a restujeme, kým sa neprestane lepiť na varešku a steny hrnca.
5. Do vychladnutého cesta postupne vmiešame žĺtky a vajcia.
6. Potom vytvarujeme pravidelné knedličky asi 7 cm dlhé, ktoré varíme v pare na vymastenej dierovanej gastronádobe zhruba 5 minút.
7. Ihneď po uvarení ich potrieme rozpusteným maslom a vychladíme.
Podávanie:
1. Na ľavú stranu teplého taniera umiestnime naparené knedličky, na stred nalejeme porciu teplej omáčky a do nej preložíme teplé rezy mäsa.