Postup:
Príprava pstruha (cca 15 minút):
1. Z pstruha pripravíme filety, tie vykostíme a prekrojíme na polovicu.
Na panvicu nasypeme trochu pilín, do panvice vložíme parák potretý
olejom, na parák dáme pripravené filety a prikryjeme pokrievkou.
2. Takto
sme si pripravili provizórnu udiareň. Panvicu na miernom teple začneme
zahrievať, a akonáhle ucítime vôňu pilín, údime asi 3 minúty. Potom filety
vyberieme, potrieme zľahka olivovým olejom a osolíme morskou soľou.
3. Ihneď servírujeme (fileta musí zostať šťavnatá).
Príprava placiek (cca 45 minút):
1. Zemiaky dôkladne umyjeme a uvaríme deň vopred v šupke. Ešte teplé
zemiaky olúpeme. Druhý deň ich na jemnom strúhadle nastrúhame
do misy a nasypeme na ne múku. Zemiaky s múkou jemne zamiešame
tak, aby zemiaky s múkou vytvorili sypkú zmes bez kusov zlepených
zamiakov. Potom pridáme vajcia a soľ.
2. Opäť opatrne zmes premiešame
(nemačkáme). Časť sypkého cesta oddelíme a až teraz krátko
prepracujeme. Cesto trochu zvlhne a spojí sa. Z cesta valčekom vyváľame
placku hrúbky 0,5 cm a tvorítkom vypichujeme placky. Placky opekáme
na malom množstve masti do hnedastej farby.
3. Pred podávaním ich ešte
raz môžeme potrieť rozpustenou masťou.
Príprava smaženice (cca 8 minút):
1. Očistené huby nakrájame na hrubé kusy. Olúpanú cibuľu nakrájame
najemno a orestujeme ju pozvoľna domäkka na oleji.
2. Pridáme huby, soľ,
čierne korenie, rascu a opäť orestujeme. Potom mierne podlejeme vodou,
prikryjeme pokrievkou a dusíme domäkka. Všetku vodu z húb odvaríme
a až potom pridáme vajcia, ktoré nám smaženicu zahustia. Smaženica
nesmie byť vysušená.
Servírovanie:
Na nahriaty tanier narovnáme upečené placky, vedľa nich priložíme
smaženicu a doplníme čerstvo zaúdeným fi letom z pstruha a pažítkou.
Tipy kuchára:
1. Ak spracovávame zemiakové cesto príliš dlho, redne, lebo
z neho vytláčame vodu obsiahnutú v zemiakoch. Chyba sa
nedá napraviť.
2. Na smaženicu môžeme použiť aj zmesi húb, ale dobré je
vždy uviesť v jedálnom lístku, z akých húb je smaženica
pripravená.
3. Pstruha je treba mať kompletne vykosteného.
4. Pre provizórnu udiareň používame drevené „Whiski“ piliny/štiepky, ktoré sú špeciálne určené k tomuto druhuprípravy. Na zaúdenie 10 porcií je potreba cca 200 g.